Voitto ja tappio EU-vaalissa
Äänestysaktiivisuus jäi EU-vaaleissa keskimäärin 43 prosenttiin, Suomessa 40 prosenttiin ja muutamissa maissa jopa 13-20 prosenttiin.
Radikaalin vasemmiston ryhmä GUE/NGL eteni ja saa alustavien tulosten mukaan parlamenttiin noin 52 paikkaa, lisäystä parikymmentä paikkaa.
Suomessa vasemmistolaiset EU-kriittiset äänet kanavoituivat Vasemmistoliittoon, jolla on reaalinen mahdollisuus saada paikka ja jonka listoilla oli myös EU:n ja hallituksen politiikkaa terävästi arvostelleita ehdokkaita. SDP putosi 12,3 prosenttiin.
Radikaalin vasemmiston Syriza nousi Kreikassa suurimmaksi puolueeksi yli 26 prosentin kannatuksella. GUE/NGL on lisäksi edennyt mm. Irlannissa, Portugalissa, Hollannissa, Luxemburgissa, Sloveniassa, Italiassa, Tanskassa ja Itävallassa.
Toisaalta useissa maissa etenivät nationalistiset ja oikeistopopulistiset EU-kriittiset puolueet. Britanniassa, Ranskassa ja Tanskassa ne nousivat jopa suurimmiksi. Suomessa Perussuomalaiset saivat toisen paikan, mutta uutta jytkyä ei tullut.
EU-vaali on ns. piilevän äänikynnyksen takia vaikea pienille puolueille. SKP:n tulos oli tappio, mutta kamppailu hyvinvointivaltion tavoitteiden puolesta EU:n kurisopimuksia ja rahaeliitin valtaa vastaan jatkuu. Se on haaste hakea aloitteita ja kumppaneita uusiliberalismin ja kapitalismin vastaisen vahvan vasemmistolaisen liikkeen rakentamiseksi Suomeen.
Posts: 5
Demareista vasemmalla ei tarvita montaa puoluetta
Reply #5 on : Mon May 26, 2014, 17:24:23
Posts: 5
Re:
Reply #3 on : Tue May 27, 2014, 02:11:17
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 5
Eduskuntavaaleihin
Reply #6 on : Mon May 26, 2014, 09:21:46