Vihreää koplausta Guggenheimilla
Ihmettelin puheenvuorossani 3.tammikuuta vihreiden poliittista moraalia, kun he ilmoittivat tukevansa Guggenheim-hanketta ehdoilla, jotka liittyivät osin ihan muihin asioihin, kuten Helsingin liikenneinvestointeihin. Samalla kysyin, onko vihreitä kaupunginhallituksessa edustava Tuuli Kousa ”ei ehkä muodollisesti, mutta moraalisesti jäävi” päätöksentekijänä. Kousa on viestintätoimisto Miltonin johtajia, nyt ”sapattivapaalla” ministeri Haaviston erityisavustajana, ja saman firman Milton Networks on palkattu lobbaamaan Guggenheim-museohanketta.
Sain vihreiltä palautetta, jossa esittämiäni epäilyjä pidettiin aivan aiheettomina. Sittemmin Kousan jääviyden nosti esille myös taidekriitikko Otso Kantokorpi blogissaan. – Ja nyt Kousa ilmoittaa jääväävänsä itsensä päätöksenteossa, koska ”asioita voidaan tulkita eri tavoilla” (Yle 7.1.).
Kousan päätös on paikallaan, ja hyvä niin. Mutta varsinaista asiaa se ei muuta.
* * *
Vihreät tukevat tontin varaamista Guggenheim-museolle arkkitehtuurikilpailua varten, vaikka museohankkeen talous on vähintäänkin kyseenalainen. Tällä erää on tiedossa vain se, että kaupungin ja osin valtion pitäisi vastata museon rakentamisen ja ylläpitämisen kustannuksista, ja kantaa riskit. Sen sijaan miljonäärien hallitsema Guggenheim-säätiö ei laita museon rakentamiseen ja ylläpitämiseen senttiäkään, mutta sille taattaisiin vuosittain miljoonien tuotot museosta.
Vihreät esittivät museohankkeen rahoittamisen edellytyksenä luopumista joistain isoista liikenneinvestoinneista, joita he itse eivät pidä hyvinä. Mitä muuta tämä on kuin pelin politiikkaa, ”sulle-mulle”-lehmänkauppaa? Mistään nappikaupasta ei ole kyse, ovathan Guggenheim-hankkeen kustannukset noin 260 miljoonaa euroa. Tähän kaupankäyntiin ei sovi myöskään avoin keskustelu museon paikasta, Guggenheim-säätiö siihen suostu vaan vaatii tontin paraatipaikalta, ja ilmaiseksi.
Museon vuotuisiin miljoonien käyttömenoihin vihreät esittivät kohdennettavaksi kaupungin ”elinkeinorahoitusta”. Ainoa isompi summa Helsingin elinkeinorahoituksessa ovat työllisyyden hoitamiseen varatut määrärahat. Muista elinkeinorahoista ei museon tarvitsemia miljoonia löydy. Työttömien kustannuksellako vihreät siis rahoittaisivat museon toimintaa vai eivätkö he tiedä, mistä puhuvat?
Jos vihreät taas tarkoittavat elinkeinoelämän maksamia veroja kaupungille, niin Kataisen hallitushan juuri leikkasi rajusti yhteisöveroja ja näiden verotulojen ohjaaminen Guggenheimille olisi pois muutenkin riittämättömästä kaupungin omien peruspalvelujen rahoituksesta.
* * *
Jos joku esittäisi kaupunginhallitukselle sosiaali-, terveys- tai muista kunnan peruspalveluista hankkeen, jonka talous olisi niin tyhjän päällä kuin Guggenheim-hanke nyt, hanke torjuttaisiin suoralta kädeltä. Kokoomuksella ja vihreillä näyttää kuitenkin olevan kaupunginhallituksessa ihan eri kriteerit miljonäärien hankkeille.
Rehellisintä olisi sanoa selvästi ei Guggenheimille – tontinluovutukselle ei ole kestäviä perusteita. Guggenheim voi järjestää arkkitehtuurikilpailun ja perustaa museonkin, mutta omilla varoillaan.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia