Vastarinnan ja toivon kokous
Espanjasta piti aikoinaan tulla fasismin merkkipaikka. Me haluamme tehdä Espanjasta leikkauspolitiikan ”Troikan” hautausmaan, totesi Espanjan Yhtyneen vasemmiston puheenjohtaja Cayo Lara avatessaan Euroopan vasemmiston kongressin Madridissa. Paikalla oli lähes 300 edustajaa ja seuraajaa 33 puolueesta sekä joukko kansainvälisiä kutsuvieraita.
Bolivian varapreisdentti Alvaro Garcia Linera tarkasteli Marxin valossa nykyistä kapitalistisen kasautumisen prosessia ja kysyi Leninin sanoin Mitä on tehtävä. Analyysit ovat välttämättömiä, mutta eivät riitä. Vasemmiston on tarjottava vaihtoehtoja, tehdävä aloitteita, luotava uutta arkiajattelua. Linera arvosteli käsityksiä demokratiasta vain instituutioina ja vaaleina. Demokratia on ennen muuta käytännöllistä, osallistumista, ha vietävä myös yrityksiin ja työpaikoille. Vasemmiston on löydettävä uudelleen myös ajatus yhteisvarannoista, ”common goods” ovat oikeus. Kolmantena vasemmistolta uusia aloitteita haastavana asiana hän nosti esille uuden suhteen luomisen ihmisen ja luonnon välille. Vasemmiston on luotava toivoa ja kehitettävä joustavia tapoja koota voimia.
Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n puheenjohtaja Ignacio Fernandes Oxo piti Euroopan demokraattista uudelleenrakentamista välttämättömänä. Leikkauspolitiikka ja talouskurisopimukset vain pahentavat kriisiä ja ihmisten kärsimyksiä. Tarvitaan tulojen uudelleenjakoa, julkisten palvelujen kehottämistä, investointeja työpaikkoihin, Tobinin veroa ja uusi taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen ohjelma.
Euroopan vasemmisto on täysin oppositiossa leikkauspolitiikkaa ja ”Troikan” (EU-komissio, EKP, IMF) autoritaarista komentoa vastaan, totesi puheenjohtaja Pierre Laurent. Hän nosti kongressille valmistellusta poliittisesta asiakirjasta esiin aloitteita leikkauspolitiikan korvaamiseksi työllisyyttä, julkisia palveluja ja sosiaaliturvaa vahvistavalla kehityksellä. Toisena painopisteena Laurent korosti demokratian restauroimista, uudenlaista demokratiaa, vapaiden ihmisten ja vapaiden kansojen yhteistyöhön perustuvaa Eurooppaa. Kolmantena suuntana Euroopan vasemmiston toiminnassa on yhteistyö Itä-Euroopan, Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian vasemmistovoimien kanssa.
Konkreettisista aloitteista voi Laurentin puheenvuorosta ja poliittisen asiakirjan luonnoksesta poimia muun muassa ehdotukset tehdä ammattiyhdistysliikkeen, kansalaisliikkeiden ja radikaalin vasemmiston vaihtoehtoisista huippukokouksista jokavuotisia, kampanja Transatlantista vapaakauppasopimusta vastaan, aloitteet julkisesta pankkisektorista, sodanvastainen toiminta nyt kun tulee kuluneeksi 100 vuotta ensimmäisen maailmansodan alkamisesta sekä vasemmistolaisen vaihtoehdon tuominen toukokuussa pidettäviin EU-vaaleihin.
Suomalaiset olivat heti kokouksen alussa näkyvässä roolissa. Yleiskeskustelun ensimmäinen puheenvuoro oli SKP:n puheenjohtaja JP Väisäsellä ja kun muut, etenkin naispuhujat vasta valmistautuivat, oli kolmantena puhujalistalla Emmi Tuomi, vähän myöhemmin vielä Lena Huldén ja lopulta Vasemmistoliiton Heikki Patomäki. Keskustelu jatkuu tänään lauantaina, samoin poliittista asiakirjaa ja julkilausumia valmistelevien työryhmien työ.
Kokousta voi seurata netissä suorana http://european-left.org/
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia