Valtuusto keskusteli paljon, päätti vähemmän
Valtuustossa oli eilen kyselytunti ja esitykset muun muassa Myllypuron metroaseman peruskunnostuksesta ja vastauksista valtuutettujen aloitteisiin. Huomiota herättää, että sosiaali- ja terveystoimesta ei ole valtuuston tullut tänä vuonna vieläkään oikeastaan mitään asioita, vaikka sote-palveluissa tapahtuu koko ajan.
Perussuomalaisten kiistat näkyivät heti kokouksen alussa, kun merkittiin tiedoksi, että ryhmä on erottanut varavaltuutettu Belle Xian.
Kyselytunnille oli puheenjohtajisto valinnut Johanna Sumuvuoren kysymyksen koulujen ylijäämäruuan myynnin kokeilusta ja Ville Jalovaaran kysymyksen koulujen paloturvallisuudesta. Keskustelussa esitin, että ylijäämäruuan myynnin sijasta sitä voidaan jakaa esimerkiksi sosiaalista työtä tekeville järjestöille ja työttömien yhdistyksille ja että ensi vuoden budjettiin voitaisiin varata pieni määräraha, jolla helpotetaan sen toteuttamista.
Metro ja yhtiöittämiset
Myllypuron metroaseman perusparannushanke hyväksyttiin yksimielisesti. Sen pitäisi olla valmis 2016. Otin keskustelussa esille automaattimetron ongelmat, toistuvat budjettien ylitykset ja vastustavan kantamme HKL:n yhtiöittämisaikeisiin.
Valtuustoryhmässämme kävivät ennen kokousta JHL:n yhteisjärjestön edustajat kertomassa HKL:n ja Palmian yhtiöittämistä vastustavasta kannastaan. Valtuuston kokouksen aikana käymissäni keskusteluissa sain sen käsityksen, että vasemmiston lisäksi myös vihreät ovat asettumassa HKL:n yhtiöittämistä vastaan. Sen sijaan Palmian osalta vihreiden kanta taitaa olla edelleen auki. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmässä ilmaisimme tietysti tukemme JHL:n vetoomukselle hylätä yhtiöittämishankkeet.
Keskustelu aloitteista
Valtuutettujen aloitteista syntyi taas pitkä keskustelu. Sen pääaiheet olivat jo moneen kertaan aiemminkin käsitellyt kerjäämisen kieltäminen ja Ruusulankadun asuntola. Keskustelu käytiin myös Vuosaaren palvelukeskus Albatrossin laajentamisesta, kiinteistöjen myynnin periaatteista ja maassaolotietojen tarkistamista koskevista sote-viraston ohjeista.
Kun kokous venyi yli klo 23, jäi osa aloitevastauksista käsittelemättä. SKP:n ja Helsinki-listojen aloitteeseen työttömien ja muiden työterveydenhuollon ulkopuolella olevien terveystarkastuksista ja terveyspalveluista tuli ympäripyöreä vastaus, jossa ei luvattu mitään lisätoimia.
Talousarvioaloitteita
Helsingissä budjettialoitteet pitää jättää viimeistään maaliskuun puoliväliin mennessä, muualla maassa yleensä toukokuun loppuun mennessä. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä jätti jo edellisessä kokouksessa aloitteen työntekijöiden palkkojen parantamisesta. Nyt teimme neljä talousarvioaloitetta lisää: työllisyyden edistämisestä, kaupunginkirjaston ja kulttuuritoiminnan resurssien lisäämisestä, nuorisotilojen ja nuorisotoimen resurssien lisäämisestä sekä ns. aktiivipassista vähävaraisille ja sporttikortista eläkeläisille. Seuraavaan kokoukseen valmistelemme vielä eräitä muita talousarvioaloitteita, mm. sosiaali- ja terveyspalveluista.