Vaihtoehdot hukassa Helsingin valtuustossa
Helsingin valtuuston tilinpäätöskokouksessa olisi voitu korjata kaupungin palvelujen rahoitusvajetta. Viime vuoden tilinpäätös oli 467 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Mutta kukaan valtuutetuista ei esittänyt ylijäämistä ohjattavaksi yhtään euroa lisää palveluihin.
Millään valtuustoryhmällä ei ole halua tai rohkeutta asettaa kyseenalaiseksi satojen miljoonien ylijäämien kasaamista tilanteessa, jossa palveluissa on jatkuva pula määrärahoista ja työntekijöistä. Kaupunki teki voittoa jopa sosiaali- ja terveyspalveluilla, joiden määrärahoja karsittiin viime syksynä ”taloudellisen sopeuttamisen” tarpeisiin vedoten.
Rahapulaa kaupungilla ei ole. Helsingin pankkitileillä makaa mihinkään sitomattomia rahavaroja noin 1,5 miljardia euroa. Kaupunki ei tarvinnut investointeihin edes lainaa vaan ne rahoitettiin viime vuonna suoraan kassasta. Ylijäämää kertyy kaupungin talouden seurantaraportin mukaan myös tänä vuonna.
Kaupungin ylijäämien lisäksi tulevat vielä sen omistamien energiayhtiö Helenin ja Sataman voitot.
Voitontavoittelu jyrää
Etenkin sote-palveluissa näkyy selvästi kokoomuslainen julkisten palvelujen siirtäminen yksityisten terveys- ja hoivajättien rahastettavaksi. Kaupunki ulkoisti kokonaisuudessaan lähes 40 000 työntekijän työterveydenhuoltonsa Mehiläinen-yhtiölle. Sille on ulkoistettu myös kaksi terveysasemaa ja kaupungin omia lähiterveysasemia vähennetään.
Työttömiä on Helsingissä noin 40 000, mutta kaupungin työllistämispalvelujen johto uhkaa vähentää työllistämistä palkkatuella mm. asukastaloihin, kirjastoihin ja eräisiin muihin palveluihin.
Oikeistolaisen politiikan laskuja joutuvat helsinkiläiset maksamaan myös kalliina vuokrina ja tonttivuokrina. Kaupungin asuntojen vuokrat ovat jo niin korkealla, että 1 500 – 2 000 asuntoa on tyhjillään samaan aikaan kun kaupungin asuntojonossa on yli 10 000 asunnon hakijaa.
Miksi valtuutetut eivät ohjaa edes osaa satojen miljoonien ylijäämistä helpottamaan palvelujen resurssipulaa, työllistämiseen ja hillitsemään asumiskustannusten nousua? Miksi jopa vasemmiston valtuutetut asettavat rakennusliikkeiden, kiinteistösijoittajien sekä terveys- ja hoivabisneksen voitot asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvoinnin edelle?
(Artikkeli 20.6.2024 Tiedonantaja-lehteen 6/2024)