Uusikin sote-malli yksityistää

10.10.2017

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus on päässyt sopuun muutoksista sote-valinnanvapausesitykseen. Hallituksen oli pakko muuttaa esitystä perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen.

Uudessa esityksessä maakunnan ei ole enää pakko yhtiöittää palvelujaan, mutta se voi ne yhtiöittää. Joka tapauksessa maakunta velvoitetaan perustamaan liikelaitos.

Esitys suosii edelleen yksityisiä markkinoita ja kieltää kuntia tuottamasta sote-palveluja. Markkinoita laajennetaan myös pakottamalla maakunnat ottamaan käyttöön asiakassetelit, joilla asukas voi hankkia tietyt palvelut. Paljon palveluja käyttäville on tarjolla henkilökohtainen budjetti, jolla palveluja voi ostaa.

Hallitus on hylännyt koko uudistuksen keskeiseksi lähtökohdaksi tähän asti esitetyn sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisen, sote-integraation. Esityksen mukaan sote-keskuksiin ei tule varsinaisia sosiaalipalveluja, vain sosiaalineuvontaa ja -ohjausta. Nyt on entistä selvempää, että sote-palvelujen siirtäminen pois kunnista ei johdu tarpeesta integroida palveluja. Kyse on ennen muuta yksityisten markkinoiden laajentamisesta.

Asukkaat saavat valita sote-keskuksen vuonna 2021. Ne jotka eivät valintaa tee, listataan kahden vuoden kuluttua lähimpään keskukseen, olipa se yksityinen vai julkinen. Keskusta ei voi vaihtaa alle puolen vuoden.

Ongelmana hallituksen sote-mallissa on edelleen se, että se johtaa palvelujen keskittymiseen ja lähipalvelujen heikentymiseen. Julkisten palvelujen määrärahoja aiotaan leikata, mutta yksityiseen sote-bisnekseen siirretään verovaroista miljardeja. Yksityiset firmat voivat myös valikoida asiakkaita esimerkiksi sijoittamalla palvelunsa kaupunkikeskuksiin ja hyvätuloisille alueille.

Hallituksen uusi esitys lähtee marraskuun alussa lausunnoille muun muassa kuntiin. Keväällä se on tulossa eduskuntaa, jossa se joutuu uudelleen perustuslakivaliokuntaan.

Parasta olisi, että koko tämä sote-sotku laitettaisiin uuteen valmisteluun, jossa kuullaan myös asukkaita, henkilöstöä, kuntia ja asiantuntijoita. Nykyisiä palveluja voidaan parantaa paljon yksinkertaisemmin ja myös edullisemmin, kun ei markkinoisteta ja yksityistetä lakisääteisiä palveluja.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »