Tammisaari 1918
Tammisaaren läpi kulki tänään vaikuttava kulkue. Sen kärjessä olivat Suomen, SAK:n, SDP:n, Vasemmistoliiton ja SKP:n liput. Niiden jälkeen tuli historiallinen kavalkadi, joka muistutti uudistuksista, joiden puolesta työväenliike on vuosikymmenten varraella taistellut. Kulkue päättyi kaupungin toiselle puolelle, vuoden 1918 vankileirillä menehtyneiden punaisten joukkohaudalle.
Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui tänään Tammisaaren vankileirin 90-vuotismuistotapahtumaan. Se herätti jo ennakolta arvostelua oikealla – presidentti kun ei ole osallistunut valkoisten voittajien perinnejärjestöjen juhliin.
Halonen muistutti puheessaan, että armeijan ylipäällikkö Carl Gustav Mannerheim korvasi talvisodan jälkeen valkoisten 1918 voitonparaatin päivän juhlimisen toukokuun kolmantena sunnuntaina vietettävällä sodissa, myös 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistopäivällä. Tätä perinnettä Halonen kertoi jatkavansa. Toisaalta hän perusteli Tammisaaren muistotapahtumaan osallistumista myös viittaamalla valtiovallan vastuuseen 1918 sodan jälkiselvittelyissä ja vankileireillä menehtyneistä.
Tammisaaren vankileiri oli vuonna 1918 perustetuista leireistä pahin. Yli kolmasosa leirille joutuneista punaisista kuoli nälkään ja sairauksiin, jotkut myös teloitettiin.
Vaikuttavassa graniittipaadessa on 3062 leirillä menehtyneen nimet – heidän joukossaan myös isoäitini veli. Nyttemmin on selvinnyt, että graniittipaateen joudutaan lisäämään vielä lähes 400 nimeä.
Kaikki vuoden 1918 punaiset vainajat eivät ole vieläkään saaneet nimeään hautapaikalleen. Eräs heistä on Tampereen taisteluihin kadonnut isoäitini toinen veli. Helsingin Santahaminassa on lähes 1 500 punaisen joukkohauta, jossa lepäävät eivät ole vieläkään saaneet nimeä haudalleen.
Vuoden 1918 tapahtumiin liittyvien historiallisten kiistojen syvyyttä kuvaa se, että Helsingin kaupungin johto ei ollut vieläkään valmis laskemaan kukkia Santahaminan joukkohaudalle, kun siellä järjestettiin muistotilaisuus huhtikuussa. Sen sijaan Tammisaaren kaupungin johto osallistui tämän päivän tilaisuuteen ja laski myös kukat punaisten muistomerkille.
Huomiota herätti sen sijaan se, että Tammisaaren muistotapahtumaan ei osallistunut yhtäkään Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajaa. Ainoana kansanedustajana paikalla oli SDP:n uusi varapuheenjohtaja Ilkka Kantola.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia