Talouskriisi seminaarissa ja teatterissa
Lauantai oli melkoinen sukellus nykyisen talouskriisin analyysiin. Ensin olin Helsingin yliopistolla Talouskriisi ja Marx -seminaarissa ja illalla katsomassa Ryhmäteatterissa Päällystakkia, komediaa työelämän huonontumisesta ja kansainvälisen kasinotalouden romahduksesta.
Helsingin yliopiston kommunistien yhdessä SKP:n kanssa järjestämä Talouskriisi ja Marx-seminaari oli poikkeuksellisen kiinnostava. Siitä pitivät huolen mm. Pertti Honkanen, Esko Seppäsen, Pekka Sauramon ja Päivi Uljaksen analyysit talouskriisin luonteesta, kuvitteellisista pääomista, nykyisen kriisin yhtäläisyyksistä ja eroista 30-luvun lamaan verrattuna sekä kriisin vaikutuksista työväenliikkeeseen. Itse tarkastelin asiaa Nokia-yhtiön kehityksen ja ristiriitojen kautta.
Nykyinen kriision paljastanut uusliberalistisen politiikan teoreettiset perustelut täysin virheelliseksi. Talouspoliittisessa keskustelussa keynesiläisyyson noussut taas esille. Mutta muuttuuko politiikan linja käytännössä? Ainakaan vielä siitä ei ole paljon näyttöä. Vielä vähemmän on puututtu kriisin tuottaneeseen finanssipääoman valtaan ja siihen keinotteluun, jossa rahalla pyritään tekemään rahaa irrallaan reaalitaloudesta.
Esa Leskisen Ryhmäteatteriin ohjaama Päällystakki istui hyvin seminaaripäivän päätteeksi. Näytelmässä taloudesta on tullut itsetarkoitus, ja rahasta on kaiken mitta. Tolkuttoman kalliilla Armanin päällystakin hankkiminen tekee Martti Suosalon esittämän pienen pankkivirkailijankin hetkeksi näkyväksi, mutta sitten takki varastetaan, johdannaisilla keinottelu tuhoaa pankin ja pankkivirkailija muuttuu aaveeksi.
– Näemmekö me vain tavaran ja rahan, vai myös aaveeksi muuttuneet, osattomat ihmiset, näytelmä tuntuu kysyvän.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia