Suomesta alueita USA:n sotilaskäyttöön?
”Suomi neuvottelee parhaillaan sopimuksesta, joka antaisi USA:lle mahdollisuuden käyttää esteettä Suomen maaperää”, kertoi Helsingin Sanomat eilen. Kyse on Yhdysvaltojen ja Suomen kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta (DCA), joka ”toteutuessaan antaa Yhdysvaltain asevoimille mahdollisuuden käyttää esteettä suomalaista maaperää ja tukikohtia harjoitteluun ja materiaalin säilyttämiseen”.
Suomella on jo olemassa niin sanottu isäntämaasopimus Naton kanssa. Siihen verrattuna erona on se, että uusi sopimus ”on sitova valtiosopimus ja soveltamisalaltaan paljon laajempi”, ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Mikael Antell sanoo. ”DCA-sopimus mahdollistaa joukkojen maahantulon, maassaolon, materiaalin ennakkovarastoinnin sekä mahdolliset infrastruktuuri-investoinnit Yhdysvaltain kongressin Pentagonille myöntämien varojen kautta.”
Yhdysvallat solmi vastaavan sopimuksen viime syksynä Norjan kanssa ja neuvottelut Suomen kanssa alkoivat syyskuussa. Kirjoitin silloin sopimuksen vaaroista norjalaislehtien julkaisemien tietojen valossa (Tiedonantaja 12/2022). Sittemmin on ilmennyt, että USA käy vastaavia neuvotteluja myös Ruotsin ja Tanskan kanssa.
Apulaisosastopäällikkö Antell antaa Helsingin Sanomissa yksipuolisen ja kaunistellun kuvan sopimuksen turvallisuusvaikutuksista. Jutussa sivuutetaan kokonaan se, että USA:n aseistuksen ja joukkojen sijoittaminen Suomeen – lähelle Venäjän tärkeitä strategisia ydinasevoimia – lisäisi mitä todennäköisimmin sotilaallisia jännitteitä maamme itärajalla. Venäjällä se antaisi perusteita arvioille, että Suomi on antamassa alueitaan Venäjää vastaan suuntautuvalle sotilaalliselle toiminnalle.
Vielä ei ole tiedossa, miten monia ja laajoja alueita Yhdysvaltojen käyttöön ja hallintaan luovutettaisiin. Apulaisosastopäällikön mukaan USA aikoo kierrättää joukkojaan. Nämä joukot ja sotilasalueet olisivat USA:n oman lainsäädännön alaisia – eivät Suomen.
Antellin mukaan sopimus ei koske ydinaseita, mutta miten se voidaan varmistaa etenkään kriisitilanteessa, jos Yhdysvalloilla luvataan mahdollisuus käyttää esteettä Suomen alueita ja sen joukkoja koskisivat vain USA:n lait? Sitä paitsi jännitteitä lisää sekin, jos noille alueille tuodaan HS:n jutussa mainittuja asevarastoja, hävittäjien ”huoltohalleja”, muuta sotilaallista infrastruktuuria ja lisää sotaharjoituksia.
Norjan parlamentissa Sosialistinen vasemmistopuolue ja Punaiset vastustivat sopimusta. Suomessa yksikään eduskuntapuolue ei ole tietääkseni ottanut kantaa sopimusta vastaan. Tässä on haastetta julkiselle keskustelulle ja rauhanliikkeille.
(Artikkelin kuva tulenkäyttöharjoituksista Rovajärvellä, joka voi HS:n mukaan olla eräs Yhdysvaltoja kiinnostavista sotilasalueista. Kuva: Puolustusvoimat.)