Sonckin makasiinien ja tonttien myyntiä vastaan

12.12.2007

Edellisessä kokouksessa valtuutettu Malinen esitteli kaupunginhallituksen saaman selvityksen, joka osoitti tonttien vuokraamisen olevan kaupungille pitkän päälle kannattavampaa kuin tonttien myyminen.

Nyt käsiteltävänä oleva esitys Länsisataman Sonckin makasiinien ja tonttien myymisestä on tätä keskimääräistä arviota vielä selvemmin kaupungille epäedullinen. Ehdotuksen mukaan kerrosneliömetrihinta on 28,5 – 21,50 euroa, kun alueella käytetty toimitilantonttien osto-optiohinnat ovat yleensä perustuneet 44 – 37 euroon.

Tätä 35 – 42 prosenttia yleistä tasoa alempaa hintaa perustellaan esityksessä kaavamuutoksen osoittamilla käyttötarkoituksilla ja suojelluista makasiineista aiheutuvilla rajoituksilla. Kyse on kuitenkin ostajien kannalta optimaalisen hyvällä paikalla sijaitsevista rakennuksista ja tonteista. Tämän ehdotuksen mukaan Tallink saisi pääkonttorinsa ja hotellin välittömästi käyttämänsä sataman yhteyteen. Tätä parempaa paikkaa näihin tuskin löytyisi. Eikö sen pitäisi vaikuttaa hintaan pikemminkin nostavasti, eikä alentavasti? Entä miksi tätä tontin myyntiä ei ole edes kilpailutettu?

Esitykseen liittyy toinenkin erikoinen piirre. Tonttien myymistä perustellaan tässä sillä, että hanke toteutetaan ammattimaisen kiinteistösijoittajan omistukseen. Esittelytekstin perusteella kyseessä on SRV Yhtiöt Oy. Sen pääomistaja on mukana myös Tallinnan hotellibisneksessä. SRV-konserni on sama, joka tarjosi Musiikkitalosta 80 % alkuperäistä suunnitelmaa korkeampaa urakkahintaa ja jonka hinta huoltotunnelista nousi 18 kuukaudessa yli 63 prosenttia. Tämän valtuuston asialistan seuraavassa kohdassa sama SRV on saamassa lähialueen kilpailijoita edullisemmalla vuokralla Kampista maanalaista pysäköintiluolaa.

Ehdotan, että
valtuusto päättää hylätä ehdotuksen Sonckin makasiinien ja tonttien vuokraamisesta osto-optiolla. Samalla valtuusto edellyttää, että hallitus selvittää mahdollisuuden tehdä pitkäaikainen sopimus tonttien vuokraamisesta. 

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »