Saksan malli – jos haluatte ongelmia
”Saksan malli” – jos haluatte ongelmia
Jos haluatte sosiaalisia ongelmia, voi suositella Saksan mallia työmarkkinoille. Minä en sitä kuitenkaan suosittele, totesi Saksan ammatillisen keskusjärjestön DGB:n työmarkkinajohtaja Wilhelm Adamy tänään ammattiliito Pron, Metalliliiton ja Vapaus valita toisin –yhdistyksen järjestämässä seminaarissa.
”Sakan mallia” on etenkin Elinkeinoelämän keskusliitto tarjonnut myös Suomeen. Siksi oli hyvä kuulla saksalaisen ay-liikkeen arvioita. 2000-luvun alku on ollut Saksassa kylmää kyytiä työntekijöiden oikeuksille.
Vain puolet työntekijöistä on enää sosiaalivakuutuksen (sosiaaliturvan) piirissä. Minityöt, joissa uusien lakien mukaan palkka voi olla 30 % alle minimitason ja joissa työnantaja ei maksa mitään sivukuluja, ovat lisääntyneet viisinkertaisiksi.
Joka viides työntekijä – 8 miljoonaa ihmistä – saa kokoaikatyössä vähemmän kuin sopimusten mukainen minimipalkan eli alle 8,50 euroa tunnissa. Kaksi miljoonaa työntekijää saa alle viisi euroa tunnilta. Valtio maksaa matalimpien palkkojen päälle toimeentulotukea, mutta sen ehtona on alipalkatun työn vastaanottaminen. .
Vain muutama prosentti työntekijöistä työskentelee yleissitovan työehtosopimuksen piirissä. Lakisääteistä minimipalkkaa ei ole. Ammattiliitot vastustivat aiemmin minimipalkan säätämistä lailla, mutta nyt minimipalkkalaki on ay-liikkeen keskeisiä vaatimuksia.
Palkkojen alentamista perusteltiin aikoinaan työttömien työllistämisellä. Tuloksena on köyhyysloukku, johon työttömistä yhä useampi joutuu. Samalla työmarkkinat ovat jakautuneet. Vientiyritysten vakinaiset avaintyöntekijät saavat parempaa palkkaa, alihankkijoille ja kotimarkkinoille on surkeammat työehdot.
Euro ja EU:n talouskurisopimukset ajavat myös Suomea tälle ns. sisäisen devalvaation tielle. Mutta samaan tapaan kuin Saksassa, myös täällä palkkojen, sosiaaliturvan ja työpaikkojen leikkaaminen vain pahentaa taantumaa heikentämällä kotimarkkinoiden ostovoimaa.
Sen seminaari teki selväksi, että Saksan tien ei pidä olla meidän tiemme.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia