Räty ja muita asioita
Räty ja muita asioita valtuustossa
Valtuustossa käytiin taas useita pitkiä keskusteluja. Siksi listan viimeiset asiat jätettiin pöydälle, kun kokous venyi yli kello 23. Omalta osaltani kokous päättyi vähän sitä ennen yllättäen, hetkessä iskeneeseen vatsatautiin.
Laura Rädyn tapaus
Valtuusto keskusteli kaupunginjohtajien ja johtavien virkamiesten mahdollisesta karenssista, kun se hyväksyi Laura Rädyn eronpyynnön tämän siirtyessä Terveystalo Oy:n liiketoimintajohtajaksi. Esitin ponnen, jossa esitetään selvitettäväksi karenssi tuleviin johtajien sopimuksiin niin, että he eivät voi siirtyä suoraan kaupungin kanssa kilpailevan tai sille palveluja myyvän yhteisön palvelukseen ilman jäähdyttelyjaksoa.
Oikeisto vastusti karenssia varoitellen sen aiheuttamista isoista kuluista. Näissä vastaloauseissa sivuutettiin se, että kaupungin tietojen vieminen kilpailijoille voi aiheuttaa valtavasti isompia taloudellisia menetyksiä, että karenssi on sopimisasia ja toteutuu vain kun kaupunki katsoo kyseessä olevan siirtymisen kilpailevaan toimintaa, että kaupunginjohtajien palkkatason korkeutta on jo perusteltu työhön liittyvillä riskeillä ja että kyse on myös kaupungin eettisistä periaatteista.
Ponsi hyväksyttiin äänin 44 – 4, tyhjää 34. Lisäksi Silvia Modig (vas) jätti valtuustoaloitteen, jossa esitetään lainsäädäntöön vaikuttamista karenssiasiassa.
Konserniohje
Ehkä tämän kokouksen isoin asia oli konserniohjeen uudistaminen. Siihen tuli kuntalain vaatimia lisäkohtia. Nostin esille kaksi ongelmaa: ohjeen mukaan kaupungin yhtiliden ns. salkuttaminen eli jakaminen markkinaehtoisiin ja muihin, ei-kaupallisiin ratkaistaan kaupunginhallituksessa. Esitin, että salkuttamista koskevat päätökset tehdään valtuustossa. Tämä esitys torjuttiin äänin 62 – 9. Toinen kummallisuus konserniohjeessa on se, että siinä ei puhuta mitään henkilöstön osallistumista yhtiöiden hallintoon. Esitin tästä ponnen, mutta se ei saanut tarvittavaa 43 äänen enemmistöä (puolesta 37, vastaan 13, tyhjää 33). Kokoomus ajoi yhtiöiden toimitusjohtajien valintaan muutosta, jolla kaupunginhallituksen konsernijaostoa ei tarvitsisi kuulla valintaa tehtäessä. Tämä esitys hylättiin.
Valtuutettujen aloitteista
Kaupunginhallituksen vastaukset valtuutettujen aloitteisiin herättivät nekin keskustelua. Kokoomuksen esitys kaupungin palvelukeskus –liikelaitoksen eli Palmian loppuosan yhtiöittämisestä ei edennyt. Thomas Wallgrenin aloite liittymisestä Kaupunginjohtajien kansainväliseen rauhanverkostoon ydinaseita vastaan torjuttiin, äänesty 32 puolesta, 33 vastaan ja 4 tyhjää. Erityisen pitkän keskustelun herätti Leo Straniuksen aloite vegaaniruuan kokeilusta, joka aloitetaan 20 päiväkodissa. SKP:N ja Helsinki-listojen aloitteeseen ammatillisen koulutuksen kehittämisestä saatiin positiivinen, mutta yleiselle tasolle jäävä vastaus. SDP oli tehnyt ryhmäaloitteen asuntotuotannon lisäämisestä. Tähän asiaan palataan kesäkuussa asumisen ja maankäytön ohjelman käsittelyssä.
Valtuustoryhmämme kuuli ennen kokousta tarkastuslautakunnan edustajia. Valtuustoon on tulossa lautakunnan arviokertomus 2015. Tulossa on kesäkuussa muitakin isoja asioita: johtamisjärjestelmään uudistaminen (hallintosääntö), Kruunusillat, Raide-Jokeri, tilinpäätös ja apulaiskaupunginjohtajan valinta Rädyltä jääneelle loppukaudelle. Valtuustolla onkin myös ylimääräinen kokous, eli seuraavat kokoukset ovat 8., 15. ja 22.päivä kesäkuuta.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia