Pormestaristo salaa taas budjetin valmistelut
3.10.2022
Pormestari Juhana Vartiainen ja kaupungin pormestaristo on taas valmistelemassa Helsingin ensi vuoden budjettiesitystä salassa asukkailta, henkilöstöltä ja julkisuudelta. Avoimuus ja asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ovat pormestareille näköjään vain tyhjiä sanoja. Ja tämän siunaavat näköjään nekin valtuustoryhmät, jotka esittivät vuosi sitten vastaavasta salailusta nousseen kohun jälkeen avoimempaa valmistelua.
Vartiainen toivoo tämän aamun Hesarissa rahaa matalapalkkaisen henkilöstön palkkojen korottamista ”siellä, missä on suurin henkilöstöpula”. Summista hän ei kerro mitään, ei myöskään kuinka monia matalapalkkaisista hän tarkoittaa. Kuntatyönantaja KT:n suurimpana jäsenenä Helsinki olisi voinut tämän asian nostaa työehtosopimusneuvotteluihin, mutta se ei sitä esittänyt – ei myöskään maan hallitukselle. Kaupunki olisi voinut myös vastata positiivisesti ammattijärjestöjen moneen kertaan tekemiin esityksiin ns. Helsinki-lisän maksamisesta, mutta pormestari on edeltäjiensa tavoin ne torjunut.
Leikkauksia ja yksityistämistä
Konkreettisempia lukuja Vartiaisella on sen sijaan siitä, paljonko palveluista pitäisi leikata. ”Tehostamalla” pitäisi vähentää 50 miljoonaa. Lisäksi julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan koulujen ja päiväkotien rahoitukseen on esitetty leikkauksia. Sote-palveluihin ei ohjata kaupungin ylijäämistä lisää rahaa, mikä tarkoittaa leikkaamista, koska valtiovarainministeriön lupaama sote-rahoituksen runsaan prosentin nimellinen nousu tästä vuodesta ei kata alkuunkaan edes kustannusten nousua, puhumattakaan hoitojonojen ja palveluvajeen poistamisesta.
Konkretiaa haastattelussa löytyy myös yksityistämispolitiikan seuraavista askelista. Vartiainen haluaa myydä kaupungin ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluja hoitavan Palmian. Yksityisten bisnesten edistämiseen liittyy myös mm. sairaaloille ja vanhusten palvelukeskuksille ruokaa valmistavan liikelaitoksen alasajaminen.
Väärää tietoa ylijäämistä
Toimittajan kysymyksiin kaupungin satojen miljoonien ylijäämistä pormestari vastaa antamalla ilmiselvästi väärää tietoa. Hänen mukaansa ylijäämää tarvitaan ”jotta edes osa investoinneista voitaisiin rahoittaa tulorahoituksella” ja että kaikki ylijäämät menevät investointeihin. Tosiasiassa Helsingin investointien omarahoitusosuus on huippuluokkaa (suurin osa investoinneista rahoitetaan tulorahoituksella), kaupungilla on enemmän lainasaatavia kuin velkoja ja edellisten vuosien ylijäämiä on sijoitettu pankkeihin yli miljardi euroa. Ylijäämää on tulossa lisää myös tältä vuodelta.
Missa avoimuus ja asukasdemokratia?
Asukkailla, työntekijöillä ja medialla pitää olla oikeus tietää, mistä luvuista kaupunginhallitus neuvottelee. On demokratian tyhjentämistä sisällöstä ja vaihtoehdoista, jos budjettiesitys julkistetaan vasta, kun kaupunginhallitus ja siten valtuuston enemmistö on sen suljettujen ovien takana sopinut.
Kyse on asukkaiden ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien törkeästä rajoittamisesta ja myös kuntien päätösten valmistelun avoimuutta ja julkisuutta koskevien velvoitteiden rikkomisesta. Tein tästä hallinto-oikeudelle valituksen viime vuoden lopulla, kun tämän vuoden budjetin luonnos salattiin. Ratkaisua hallinto-oikeudesta ei ole vielä kuulunut.