Paluu 30-luvulle työmarkkinoilla?
Jääkö tämä vuosi koronapandemian ohella historiaan aikana, jolloin teollisuuden suurfirmat ja työnantajaliitot avasivat tien työehtosopimusjärjestelmän romuttamiselle?
Ensin Metsäteollisuus ilmoitti lopettavansa valtakunnallisten sopimusten tekemisen. Helmikuussa UPM kertoi, että ei tee toimihenkilöille edes paikallisia sopimuksia vaan sopii työehdot yksilökohtaisesti.
Nyt Teknologiateollisuus irtaantuu valtakunnallisista työehtosopimuksista. Samalla se perustaa erillisen sopimusyhdistyksen niille, arvatenkin pienille yrityksille, jotka haluavat sen neuvottelevan työehtosopimuksen. Tähtäimessä on selvästi se, että teknologiateollisuuden alalta katoaa yleissitova työehtosopimus, kun mikään tulevista sopimuksista ei ole riittävän laajasti alaa kattava.
Metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden johtajat yrittävät palata 30-luvulle – aikaan, jolloin työnantaja saneli ja päätti, tehdäänkö työehtosopimuksia. Tarkoituksena on tietysti heikentää työehtoja. Parempia palkkojahan saa nytkin maksaa työehtosopimusten sitä estämättä.
Sopimusjärjestelmän murentaminen voi vaikuttaa työehtojen lisäksi laajemminkin työntekijöiden asemaan. Esimerkiksi työttömyysturvaa ja työeläkkeitä koskevat ratkaisut on sidottu työehtosopimusjärjestelmään.
… vai 2000-luvulle?
Nykyaikainen tuotanto ja talous perustuu kuitenkin paljon 30-lukua enemmän työntekijöiden osaamisen ja yhteistyön varassa. 2000-lukua ei ole työnantajan sanelu vaan työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja yritysten yhteiskuntavastuun vahvistaminen.
Kun nykyiset sopimukset syksyllä alkavat päättyä, on ammattiyhdistysliikkeellä mahdollisuus näyttää joukkovoimalla, että se ei luovu aikoinaan taistellen saavutetuista sopimusoikeuksista. Kabinettineuvottelujen varaan rakentunut ammattiyhdistysliikkeen johtajien toimintalinja on tullut tiensä päähän.
Sanna Marinin hallitukselle työnantajaliittojen avaukset ovat haaste valmistella lainsäädäntöä, jolla turvataan työntekijöille kunnollinen minimipalkka ja muut työehdot sekä vahvistetaan ammattiliittojen ja luottamusmiesten asemaa.