Pakilan nuorisotalo taas uhattuna
Helsingin kaupunkistrategian mukaan kaupungin perustehtävä on järjestää asukkaille laadukkaita palveluja. Siinä luvataan tukea jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuuksia harrastaa sekä vahvistaa nuorisotyötä asuinalueilla. Ovatko nämä tyhjiä sanoja, selviää kun kaupunginhallitus ottaa kantaa budjettiesitykseen, joka uhkaa lopettaa muun muassa Pakilan nuorisotalon ja sen suojissa tapahtuvan nuorten, lasten ja lapsiperheiden toimintaa.
Pakila-seuran, Paloheinä-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen, MLL:n Pakilan yhdistyksen, MLL Pakilan muskarin, Pakilan yläasteen ja ala-asteen vanhempainyhdistysten sekä seurakunnan edustajat vetosivat syyskuun lopulla kaupungin päättäjiin nuorisotalon toiminnan jatkamiseksi.
Ei korvaavia tiloja
Nuorisotalo on nuorten ja lapsiperheiden ainoita yhteisiä julkisia tiloja alueella. Silloin kun nuorisotalo ei ole auki, on talolla lasten kerho- ja muskaritoimintaa, perhekahvila ja muuta toimintaa. Kuukaudessa kävijöitä on ollut lähes kaksi tuhatta.
Nuorisotalolle ei alueella ole korvaavia tiloja. Lähivuosina tilojen puute on erityisen suuri. Kaupunki on juuri päättänyt valmistella hankkeen, jossa Pakilan yläasteen ja ala-asteen koulujen sekä alueen kahden päiväkodin rakennukset laitetaan uusiksi. Myös kirkon kerhotilat ovat vähentyneet.
Kaupungilla on rahaa
Mitään taloudellisia perusteita nuorisotalon lopettamiselle ei ole. Kaupungille jäi tilinpäätöksen mukaan viime vuodelta ylijäämää 461 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernille yhteensä 648 miljoonaa. Myös ensi vuoden budjetin tavoitteeksi esitetään satojen miljoonien ylijäämää.
Nuorisotalo toimii vanhassa työväentalossa, jonka vuokra on pieni. Nuorisotalon lopettamisella haetaankin ”säästöjä” ennen muuta siitä, että nuorisotyöntekijät siirretään muualle. Tällainen yhden toimialan menojen leikkaaminen johtaisi muiden menojen kasvuun, kun hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukevat verkostot heikentyvät. Yhdenkin nuoren syrjäytyminen voi maksaa monin verroin enemmän.
Nuorisotalon lopettamisen uhka sisältyy kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan elokuussa hyväksymään esitykseen ensi vuoden talousarvioksi. Lautakuntien esitysten pohjalta valmistellaan parhaillaan pormestarin esitystä kaupunginhallitukselle. Lokakuun lopulla kaupunginhallitus tekee ehdotuksen valtuustolle, joka päättää budjetin marraskuussa.
Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alue on lapsiperheiden suosiossa. Nuorisotalon tarve vain kasvaa. Kaupungilla on rahaa. Kyse on poliittisista valinnoista.
(Kirjoitus Oulunkyläläinen – Pohjoisen kaupunginosat -lehteen 17.10.2018, nro 5/2018)