On reilujen palkankorotusten aika!
Yhtiöt ovat julkistaneet huipputuloksia ja jakavat ennätysosinkoja. Suomalaisten yritysten kilpailukyky on vahvistunut. Samaan aikaan inflaatio on voimistunut ja työntekijöiden reaaliansiot ovat alentuneet enemmän kuin kertaakaan 60 vuoteen.
Työnantajaliitot ovat neuvotteluissa vaatineet ammattiliittoja hyväksymään sopimukset, jotka jatkaisivat reaaliansioiden alentamista. Palkkojen ostovoiman heikentäminen syventää talouden taantumaa ja vaikeuttaa työllisyyttä.
Työnantajaliitot ovat jatkuvasti koordinoineet toimintaansa työehtosopimusten ns. yleisen linjan pitämiseksi mahdollisimman alhaisena. Nyt kun myös ammattiyhdistysliike on alkanut paremmin koordinoida kamppailujaan, valittelevat työnantajien edustajat ammattiyhdistysliikkeen ”äärilinjasta” ja ”kohtuuttomista” vaatimuksista.
Tosiasiassa ammattiliittojen esitykset tähtäävät lähinnä reaaliansioiden turvaamiseen. Niillä ei korjata työn ja pääoman välisessä tulonjaossa voittojen hyväksi jo pidemmän ajan kuluessa tapahtunutta muutosta. Kiihtynyt inflaatio on saanut ammattiliitot myös monissa muissa maissa nostamaan palkankorotusvaatimuksiaan.
Työnantajaliittojen huoli ei koskekaan vain palkkojen korotuksia. Eteläranta kympin työnantajalinnakkeessa ollaan huolissaan myös siitä, että ammattiliitot yhdistävät voimiaan ja jos työntekijät alkavat laajemmin luottaa joukkovoimaansa.
Tuki lakkotaisteluille
Sopimusneuvottelujen tuloksettomuus on johtanut Teollisuusliiton lakkojen alkamiseen tänään teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Teollisuusliiton lisäksi lakkoihin valmistautuvat monet muutkin ammattiliitot, kuten kaupan alalla PAM, teknologiateollisuudessa ja suunnittelualoilla PRO ja ERTO, Sähköliitto, auto- ja kuljetusalan AKT, Rakennusliitto ja ylempien toimihenkilöiden YTN.
Reaalisten palkankorotusten ohella on monia muitakin syitä lähteä liikkeelle vaatimaan politiikan suunnan muuttamista, ei vähiten kokoomuksen esittämät miljardien leikkaukset työttömyysturvaan ja sosiaaliturvan indeksikorotuksiin, asumistukeen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mallia voi ottaa Ranskan ammattiliittojen yleislakoista ja mielenosoituksista, joihin osallistui esimerkiksi eilen 2,8 miljoonaa ranskalaista.