Myös Ylellä sotapuheen vaalitentti
Television vaalitenttien perusteella Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa näyttäisi olevan kyse ennen muuta sotilaallisesta toiminnasta, varustautumisesta ja rajojen sulkemisesta. Sotapuhe hallitsi eilistä Ylen vaalitenttiä, kuten aiemmin myös MTVn tenttiä. Rauhanpolitiikasta ei kuultu yhtään aloitetta.
Kaikki ehdokkaat alistuivat keskustelemaan sotilaallisen turvallisuusajattelun raameissa. Toimittajalla ei ollut yhtään kysymystä ilmastonmuutoksesta, ympäristökriisistä, köyhyydestä ja muista globaaleista kehitysongelmista. Ne nousivat esille vasta toisella tunnilla, lyhyesti keskusteltaessa EU:n maahanmuuttopolitiikasta.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan käänne näkyi myös siinä, että kukaan ehdokkaista ei vastustanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää DCA-sopimusta. Alexander Stubb jopa kehui, että sen perustarkoitus on se, että Suomessa on jatkossa koko ajan yhdysvaltalaisia joukkoja.
Ydinaseita tai niiden kuljettamista Suomen kautta vastustivat vain Li Andersson, Jutta Urpilainen ja Pekka Haavisto. Monet olivat valmiita muuttamaan myös Suomen ydinenergialakia ainakin ydinaseiden kuljettamisen sallimiseksi.
Suorastaan häpeällistä oli ehdokkaiden enemmistön kieltäytyminen tuomitsemasta Israelin Gazassa käymää tuhoamissotaa. Sen tuomitsivat vain Andersson ja vähän varovaisemmin Jutta Urpilainen ja Hjallis Harkimo. Yllättäen Pekka Haavisto, joka on aiemmin antanut Palestiinan kysymyksessä parempia lausuntoja, suorastaan munasi itsensä väistelemällä vastausta.
Ylen presidentinvaalitentin kummallisuuksiin kuului sekin, että Jussi Halla-aho sai puolet enemmän aikaa kuin useimmat muut ehdokkaat. Toimittaja suorastaan tyrkytti hänelle lisää aikaa.