Missä EU-maiden rauhanaloitteet?

24.2.2025

Tämän päivän uutisvirtaa on hallinnut kolme vuotta sitten Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan alkanut laajamittainen, raaka ja tuhoisa sota. Kiovassa on järjestetty kansainvälinen Ukrainan tukikokous. Samaan aikaan USAn ja Venäjän edustajat valmistautuvat tapaamaan uudelleen Saudi-Arabiassa.

USAn presidentti Trumpin avaukset diiliin Venäjän kanssa ovat saaneet EU-johtajat liikkeelle, hätäännyksiin USAn linjan kääntymisestä ja lupaamaan lisää tukea Ukrainalle. Puheissa vakuutellaan Euroopan maiden ottavan lisää vastuuta  varustautumisesta ja Naton kustannuksista.

Mutta missä ovat eurooppalaiset aloitteet rauhanneuvotteluista?

Kiovan kokouksen alla Turkin ulkoministeri tapasi Venäjän ulkoministerin ja esitti Turkin voivan toimia välittäjänä ja isäntänä rauhanneuvotteluissa, joihin sodan molemmat osapuolet voivat osallistua tasavertaisesti ja reilusti. Turkin presidentti toisti tämän tänään Kiovan kokoukselle. Myös Kiina on ilmaissut valmiutensa toimia rauhanneuvottelujen välittäjänä ja sen edustaja on kiertänyt neuvottelemassa aloitteesta mm. Brasilian, Etelä-Afrikan ja Indonesian kanssa.

Presidentti Trumpin röyhkeästi Yhdysvaltojen etuja ajavalle diilille mineraalivarojen valtauksineen ei EU tarjoa vaihtoehtona muuta kuin sodan jatkamista. Trumpin neuvottelutiimiin kuuluvan erityislähettiläs Steve Witkoffin mukaan USAn käymissä neuvotteluissa on päästy hyvin lähelle sopimusta. Se edellyttää molemmilta puolilta alueellisia ja taloudellisia myönnytyksiä. Perustana sopimukselle voisi toimia Istanbulissa heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen 2022 käydyissä neuvotteluissa syntynyt sopimusehdotus.

Euroopan unionin johtajat puhuvat rauhan saavuttamisesta voimalla. EU lupaa lisää aseita, ammuksia ja taloudellista tukea. Esityksiä tulitaukoon ja rauhaan tähtäävistä neuvotteluista ei ole Brysselistä kuultu. Eikä kuultu myöskään esityksiä eurooppalaisesta turvallisuusjärjestelmästä Ety-järjestön nykyiseltä puheenjohtajalta, Suomelta. Presidentti Stubb julisti Kiovassa, että ”Putinin kanssa ei voi tehdä sopimusta, koska se merkitsee periaatteessa sopimusta myös Kiinan kanssa”. 

© 2025 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »