Miksi valtuusto halutaan sivuuttaa sote-lakiin lausuntoa annettaessa?
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiesityksen lausunnoille kuntiin ja pyytänyt lausunnot kunnanvaltuustoilta. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei halua tuoda asiaa kaupunginvaltuuston käsittelyyn, vaikka ministeriön lausuntopyynnössä sitä on nimenomaan korostettu.
Esitin STM:n lausuntopyynnön perusteella 19.elokuuta valtuuston puheenjohtajalle asian tuomista valtuuston käsittelyyn. Tämä ehdotus meni myös kaupunginjohtajalle.
Kaupunginjohtajan toimeksiannosta on kaupunginkanslian oikeudellinen osasto tehnyt muistion, jossa perustellaan valtuuston sivuuttamista kuntalain mukaisella kaupunginhallituksen ”yleistoimivallalla”. Muistion mukaan ellei johtosäännössä toisin määrätä, käyttää kaupunginhallitus kunnan puhevaltaa. Lisäksi siinä väitetään, että johtosääntöjä käsitellessään valtuusto olisi ennalta käsin tehnyt päätöksen, että lausunnon antaminen kuuluu kaupunginhallitukselle.
Pidän kaupunginjohtajan ja oikeudellisen osaston linjausta perusteiltaan virheellisenä. Se on räikeän epädemokraattinen yritys sivuuttaa valtuusto asiassa, jossa on kyse koko sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevan päätösvallan siirtämisestä pois kaupungilta ja asukkaiden vaaleilla valitsemilta edustajilta sote-alueen kuntayhtymän johtajille.
Kuntalaki ei millään tavalla estä sote-lakia koskevan lausunnon tuomista valtuuston käsittelyyn. On naurettavaa väittää, että valtuusto olisi kauan sitten johtosääntöjä käsitellessään antanut ennalta kaupunginhallitukselle valtuuden päättää näin poikkeuksellisesta asiasta, joka koskee noin puolta kunnan tehtävänä olevista palveluista ja josta kukaan ei ollut silloin kuullutkaan.
Valtuutettuna en voi hyväksyä asukkaiden vaaleilla valitsemien edustajien sivuuttamista, kun tehdään kunnallishallinnon historian suurimpiin kuuluvia ja jokaista kuntalaista koskevia ratkaisuja. Pidän käsittämättömänä, että Helsingin kaupungin johdossa halutaan estää lausunnon käsittely avoimessa keskustelussa valtuustossa, tehdä lausunto suljettujen ovien takana ja yritetään keksiä keinotekoisia perusteluja asiassa, joka on poikkeuksellinen ja poikkeuksellisen tärkeä. Mitä kaupungin johtaja pelkää avoimessa keskustelussa sote-uudistuksesta?
Vetosin pariinkin kertaan kaupunginhallituksen jäseniin, jotta lausunto sote-laista tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Valitettavasti avoimuus ja demokratia näyttävät jääneen eduskuntapuolueiden johtajien sote-sopimusten jalkoihin – kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Pajusen esityksen, että lausunto valmistellaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.
Ilmeisesti kaupunginhallituksessa ei uskota edes omien ryhmien valtuutettujen nielevän kritiikittä kuntalaisten ja valtuuston päätösvallan romuttamista ja sote-vallan kaappaamista pienelle piirille. Samalla heitettiin romukoppaan valtuuston strategiaohjelman linjaukset demokratiasta, asukkaiden ja valtuuston vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia