Mielenosoitusten syksy ja miten jatkamme
Me Emme Vaikene – rasistit ulos hallituksesta! Hallitus sinimusta, ei saa luottamusta. Luontovelka kuriin. Vuokrankorotukset seis! Näpit irti – mielenosoitus riistoa ja kurjistamista vastaan. Opiskelijat leikkauksia vastaan – yliopistovaltaus. Hallitus vie meiltä rahat ja oikeudet – Tehyn mielenosoitus. Nainen, elämä, vapaus! #PainavaSyy – SAKn mielenosoitukset….
Pitkään aikaan ei ole nähty niin paljon mielenosoituksia kuin tänä syksynä. Erityistä on ollut myös mielenosoitusten poliittisuus. Konkreettisista kysymyksistä lähteneet protestit ovat suuntautuneet selkeästi oikeistohallitusta vastaan. Erilaiset kansalaisliikkeet ja ammattiliitot ovat myös olleet varsin solidaarisia toisilleen.
Esimerkiksi rasisminvastaiset mielenosoitukset ja oppilaitosten tilojen valtaukset ovat levinneet ympäri maata ruohonjuuritason aloitteellisuudella ja rohkeudella tarttua itse asioihin. Toivottavasti luottamus omiin voimiin lisääntyy myös työpaikoilla ja ay-liikkeessä.
Miten tästä eteenpäin?
*****
Vastassa on kova oikeistolainen hallitus, eduskunnan enemmistö, suuri raha ja työnantajapiirit, joille hallitus on avannut mahdollisuuden toteuttaa tavoitteensa purkaa työntekijöiden saavuttamia oikeuksia ja vahvistaa kapitalistien isäntävaltaa.
Samalla tämä asetelma kertoo meille muutosta haluaville, että vakavia ja kiireellisiä ongelmia ei ratkaista alistamalla ne markkinoille tai typistämällä politiikka hallitus- ja parlamenttitoimintaan. Politiikasta ei ole radikaalien uudistusten toteuttamiseen, elleivät ihmiset ryhdy itse entistä suuremmalla joukolla sen tekijöiksi ja yhdistä voimiaan yli ammatillisten, poliittisten ja kansallisten rajojen. Tätä voimaa voimme Helsingissäkin kasvattaa kokoamalla eri liikkeissä ja järjestöissä toimivien verkostoja, yhteisiä keskustelufoorumeja, aloitteita ja mielenosoituksia.
Kun meille sanotaan, ettei ole varaa, on syytä kysyä: kenellä ei ole varaa? Suomessa ja maailmassa on rahaa enemmän kuin koskaan. Se pitää jakaa oikeudenmukaisemmalla ja myös ympäristön kannalta kestävämmällä tavalla. Julkisen talouden alijäämästä ei tarvitsisi puhua, jos pääomatulojen verotus nostettaisiin Suomessa EU-maiden keskitasolle ja hyvätuloisten verohelpotuksista luovuttaisiin.
Sama kapitalistinen voitontavoittelu, joka heikentää työehtoja ja lisää eriarvoisuutta, kiihdyttää ilmastonmuutosta, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Se ruokkii myös kansainvälisiä konflikteja, rasismia ja militarismia.
Tarvitaan radikaaleja muutoksia, ja niillä on kiire. Vasemmistopolitiikka on noiden muutosten mahdollisuuksien löytämistä nykyisen kehityksen ristiriidoista. Tärkeitä tuloksia syksyn joukkoliikkeiden jatkamisessa eivät olekaan vain yksittäiset muutokset hallituksen esityksiin, vaan myös ja eritoten se, että avataan lisää vaikuttamisen mahdollisuuksia, yhteistyötä, uudenlaista demokratiaa ja tietä perusteiltaan toisenlaiseen talousjärjestelmään.
(Eespäin 2/2023 pääkirjoitus 6.10.2023)