Merkintöjä koronan aikaan 20.3.2020

20.3.2020

Lähikontakteista ei ollut vaaraa metrossa 20.3.2020.

Ministerit, terveydenhuollon ammattilaiset ja media patistelevat välttämään ”sosiaalisia kontakteja”. Minusta huono ilmaisu, kun näissä poikkeusoloissa pitäisi päinvastoin ylläpitää sosiaalisia kontakteja puhelimella ja muilla tavoilla, joissa ei tarvita fyysistä lähikontaktia.

Käyn karanteenin kaltaisiin oloihin määrätyn ikäihmisen kauppa-asioilla ja palaan typötyhjässä metrovaunussa. Yritän vaihtaa huhtikuulle Lappiin ostamani junaliput esimerkiksi voucheriin, jonka voisi käyttää koronaepidemian jälkeen. VR:n lippujen myyntijärjestelmä ei kuitenkaa sitä salli – pitäisi vaihtaa lippu tälle keväälle!

Sanna Marinin hallitus on ottanut vahvasti kriisipolitiikan johtajan roolin. Arvostan ministereiden jaksamista – Krista Kiuru kyllä puhuu sen verran sekavia, että ei ole tainnut ehtiä nukkua.

Poikkeustoimien ja kriisin hoitamisen painopisteistä huolestun yhä enemmän. Miten on mahdollista, että hallitus esittää Suomen ”pelastusohjelmassa” yritysten lainoihin, helpotuksiin ja tukiin noin 15 miljardia euroa, mutta terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen lisärahoitukseen vain 43 miljoonaa!

Onko niin, että valtiovarainministeriö ja TEM ovat näin paljon vahvemmassa roolissa vai eivätkö STM ja muut ministeriöt ole kyenneet nopeaan valmisteluun? Eikö 90-luvun laman hoitamisen virheistä ole otettu opiksi?

Erityisesti minua ihmetyttää se, että kuntien rahoitukseen ei esitetä yhtään lisää, vaikka juuri kunnat kantavat päävastuun terveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista, joiden tarve nyt kasvaa nopeasti. Joidenkin ministereiden puheet siitä, miten kuntien kotihoito voi ottaa vastuun karanteenin kaltaisiin oloihin määrättyjen yli 70-vuotiaiden palveluista, eivät ainakaan osoita kunnissa jo tätä ennen olleen resurssivajeen vakavuuden ymmärtämistä.

Harmittelen, että SKP:n yhteistyössä Euroopan vasemmiston kanssa valmistelema todella kiinnostava seminaari, johon oli tulossa kovan tason alustajia monista maista, on pitänyt peruuttaa. Samoin siirtyy Suomen sosiaalifoorumi. Missä ihmiset voivat nyt keskustella, muuttuuko some-keskustelujen luonne?

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »