Luokkakone?
Ajat muuttuvat. Ei ole kauan siitä, kun vastakkainasettelun ajan julistettiin olevan ohi – ja nyt Helsingin Sanomat julkaisee ”luokkakoneen”, jossa voit ”selvittää mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut”.
Hesari ei kai olisi Hesari, jos ”luokkakone” paljastaisi olennaisen luokkaeroista. Hesarin koneessa luokka-asema määritellään ammatin, tulojen, koulutuksen, harrastusten jne perusteella. Huomiota herättää, että kriteereistä puuttuu kokonaan omistus, ennen muuta suhde tuotantovälineisiin. Pienikin perehtyminen marxilaiseen luokkateoriaan tai edes weberiläiseen tutkimukseen olisi auttanut.
Professori Jani Erolalta saadut lähtökohdat ”luokkakoneelle” kertovat tietysti monia asioita yhteiskunnan sosiaalisesta eriytymisestä. Mutta ne eivät selitä lainkaan sitä, miksi joillakin on valtavasti enemmän päätösvaltaa kuin toisilla – vaikka heidän ammattinsa, koulutuksensa jne voivat olla hyvin samanlaiset. Erola kertoo Hesarissa vaikeuksista selvittää ”luokkakoneen” pohjaksi teetetystä kyselystä keskeisimpiä asioita. Tähän olisi löytynyt eväitä esimerkiksi Raimo Blomin johdolla 80-luvun alkupuolella tehdystä erittäin laajasta tutkimusprojektista ”Suomalaiset luokkakuvassa”.
Niille, jotka eivät halua tyytyä Hesarin positivistis-porvarilliseen luokkajakoon, voi suositella tutustumista marraskuussa Helsingin yliopistolla pidetyn Pääoma-seminaarin aineistoon, joka löytyy Tiedonantajan Teoria&politiikka -liitteestä ja DSL:n nettisivuilta. Ja nyt on taas saatavilla myös Marxin Pääoma-teos.