Lähikouluista, ydinvoimasta ja aloitteista
Blogi
– 21.5.2015
Kaupunginvaltuuston eilisen lähes kuusituntisen kokouksen pääasioiksi nousivat Töyrynummen ja Suutarilan koulujen yhdistäminen sekä Helsingin osallistuminen ydinvoimahankkeisiin. SKP:n ja Helsinki-listojen aloitteet vanhuspalveluohjelmasta ja lastensuojelusta etenivät.
Töyrynummen ja Suutarilan koulujen yhdistäminen
Esitys Koillis-Helsingissä sijaitsevien Töyrynummen ja Suutarilan koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä oli hyväksytty yksimielisesti opetuslautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Alueen asukkaiden laaja vastus sai kuitenkin osan valtuustoryhmistä uusiin ajatuksiin. Vielä edellisenä päivänä vain pari valtuutettua ilmoitti tukevansa, kun ehdotin esityksen hylkäämistä.
Nostin valtuuston keskustelussa esille mm. sen, että koulujen yhdistäminen ei tuo luvattuja säästöjä, esityksen perusteena olevat arviot lapsimääristä ovat kyseenalaisia ja että lähikouluilla on tärkeä merkitys asuinalueiden yhteisölliselle kehitykselle.
Keskustelussa kävi selväksi, että kyse ei ollut vain näistä kahdesta koulusta vaan opetusviraston ja –lautakunnan linjauksesta, jonka mukaan suuri osa muistakin Helsingin perusasteen kouluista aiotaan yhdistää vähintään 500 oppilaan yksiköiksi.
Valtuusto äänesti ensin asian palauttamisesta, jota esitti ensin Veronika Honkasalo (vas) ja sitten Helena Kantola (ps). Palautusesitykset saivat 25 ja 22 kannattajaa. Lopuksi äänestettiin esityksen hylkäämisestä, jota esitin Sirkku Ingervon (punavihreät) kannattamana. Koulun yhdistäminen hyväksyttiin äänin 55 – 18, tyhjää 7. Yhdistämistä vastaan äänestivät SKP&Helsinki-listojen lisäksi punavihreät (2), Vasemmistoliitto (9), kolme demaria (Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Tuomo Valokainen) ja 2 vihreää (Mari Holopainen, Leo Stranius). Äänestyskartta löytyy tästä linkistä.
Toiminta koulujen resurssien puolesta jatkuu maanantaina, kun Helsingin opettajien ammattiyhdistys ja koulujen vanhempainyhdistyksen järjestävät mielenosoituksen (se lähtee klo 16.30 Paasikivenaukiolta).
Helsinki jatkaa Fennovoiman ydinvoimahankkeessa
Valtuusto käsitteli Helsingin osallistumista ydinvoimalahankkeisiin muutamaankin kertaan. Kyselytunnilla kaupunginjohtaja vahvisti, että Helsingille on tulossa ainakin 8 miljoonan euron tappio kun TVO luopui rakennusluvan hakemisesta Olkiluodon nelosyksikölle. Helsinki on Vantaan Energian osaomistajuuden kautta mukana rahoittamassa myös Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Vihreiden ryhmäaloite siitä irtaantumisesta kaatui äänin 49-32. Irtaantumisen kannalla olivat vihreät, VAS, SKP&Helsinki-listat, punavihreät ja 2 demaria.
Kaupunginmuseon entinen tila Sofiankadulla muutetaan toisenlaiseen käyttöön ja Rastilan metroaseman lähellä tyhjänä oleva hotelli- ja toimitilarakentamisella varattu tontti muutetaan asuntokäyttöön.
Stadin ikäohjelmasta ja lastensuojelusta
SKP:n ja Helsinki-listojen ensimmäinen ryhmäaloite koski vanhuspalvelulain edellyttämän suunnitelman tuomista valtuuston päätettäväksi. Helsingillä ei ole vuoden 2009 jälkeen ollut vanhuspalveluohjelmaa. Olemme sitä useaan kertaan vaatineet. Nyt asiaan tuli lopulta positiivinen vastaus. Parhaillaan lausuntokierroksella oleva luonnos Stadin ikäohjelmaksi tuodaan syksyllä valtuustoon. Kiinnitin keskustelussa huomiota siihen, että lain mukaan siihen pitää sisällyttää myös esitykset keinoista ja resursseista tavoitteiden toteuttamiseksi.
Kun Vilja Eerikan järkyttävä tapaus nosti lastensuojelun ongelmat esille, kysyin valtuuston kyselytunnilla lastensuojelun resurssien ja toimintamallien ongelmista. Silloinen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty vastasi, että uusia arvioita tai toimia ei tarvita. Nyt sote-lautakunnan valmistelema vastaus aloitteeseemme lastensuojelun ongelmien ja kehittämistarpeiden kartoittamisesta oli ihan toisenlainen. Valtuuston hyväksymässä vastauksessa kannatetaan esittämäämme kartoitusta yhdessä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa sekä sosiaalisen raportoinnin kehittämistä päätöksenteon pohjaksi. Valtuusto hyväksyi asian johdosta Anna Vuorjoen ponnen sosiaalisessa raportoinnissa kertyneen tiedon tuomisesta poliittisen päätöksenteon käyttöön mm. valtuustoon.
Aloitteemme kaupunginjohtajien palkkauksen kohtuullistamisesta kun valmistellaan seuraavia johtajavalintoja, ei sen sijaan saanut laajempaa tukea. Asiaan kuitenkin palataan kun kaupungin johtamisjärjestelmän mahdollisia uudistuksia käsitellään.
Muista aloitteista keskustelua herätti etenkin Sami Muttilaisen esitys kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokousten avoimuudesta, joka ei kuitenkaan edennyt. Hyväksytyksi tuli Leo Straniuksen ponsi päästöjen vähennystavoitteiden määrittelemisestä uudelleen Helenin investointien jälkeen.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä jätti kokouksessa uuden aloitteen kouluille, lapsiperheille ja muille helsinkiläisille luonto- ja viherpalveluja tarjoavan Viikin Gardenian säilyttämiseksi. Aloitteen allekirjoitti 16 valtuutettua eri ryhmistä.
Ryhmämme yritti saada kyselytunnille keskusteluun kysymyksen siitä, miten kaupungin johto pyrkii vaikuttamaan Helsingin ja muiden kuntien rahoituksen ja muiden etujen turvaamiseksi nyt kun maahan ollaan tekemässä uutta hallitusta ja sille ohjelmaa. Keskustelu tästä on kuitenkin käytävä nyt muilla foorumeilla.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia