Kysymyksiä EU-vaalin jälkeen

27.5.2019

 

Kiitokset kaikille minua ja SKP:n listaa äänestäneille. Ja onnittelut erityisesti VAS:n, SDP:n ja vihreiden valituksi tulleille edustajille sekä Yhtyneen vasemmiston ja pohjoismaisen vihreän vasemmiston GUE-NGL ryhmän europarlamentaarikoille. Toiminta toisenlaisen Euroopan, työväen etujen, demokratian, rauhan ja kansainvälisen solidaarisuuden puolesta jatkuu.

Valitettavasti vasemmiston vaikutus europarlamentissa heikkeni. Alustavien tulosten perusteella demarit menettivät 43 paikka (saivat 148 paikkaa) ja Yhtyneen vasemmiston GUE-NGL 12 paikkaa (tulos 40).

Oikeiston perinteinen pääpuolue EPP, johon kokoomuskin kuuluu, menetti 38 paikkaa (on saamassa 178). Eniten paikkoja lisäsivät äärioikeisto ja nationalistit (yhteensä nämä kolme ryhmää saivat noin 174 paikkaa, lisäystä 55 paikkaa). Liberaali Alde sai 111 paikkaa (lisäys 40) ja vihreät 67 (lisäys 15).

EU-parlamentin voimasuhteet muuttuvat

Tähän asti EU-parlamenttia johtaneet oikeiston EPP ja demarit menettivät enemmistön. Niiden toteuttama uusliberalistinen eurokuri nosti äärioikeistolaisen ja nationalistisen vastareaktion.

Äärioikeisto ja nationalistit pääsevät enemmän esille, etenkin jos kykenevät yhdistämään rivejään. Todennäköisesti kolme suurinta ryhmää – oikeiston EPP, demarit ja liberaalit – sopivat kuitenkin jatkossa yhteistyöstä, joissain asioissa siihen pyrittäneen vetämään mukaan myös vihreät. Nähtäväksi jää, missä määrin äärioikeiston ja nationalistien nousu heijastuu muiden puolueiden linjaan, kuten ainakin EPP:ssä on jo tapahtumassa.

Suomessa vaalituloksissa näkyy EU-myönteisyys, joka on sikäli erikoista, että EU:n talouskuri on voimistanut Suomessakin eriarvoisuutta lisännyttä leikkauspolitiikkaa ja unionista ollaan tekemässä puolustusunionia, joka vie pohjaa suomalaisten enemmistön tukemalta sotilaalliselta liittoutumattomuudelta.

Kamppailu jatkuu

EU:ssa on edessä monia tärkeitä ratkaisuja. EU-parlamentti osallistuu neuvoston kanssa komission valmistelemien lakien, talousarvion ja monivuotisen rahoituskehyksen hyväksymiseen. Useimmissa asioissa jäsenvaltioiden hallituksilla on kuitenkin ratkaiseva rooli komission valmistelemien esitysten päättämisessä.

Kamppailua toisenlaisen Euroopan puolesta onkin tärkeä jatkaa sekä vaikuttamalla täällä Suomessa uuden hallituksen ja eduskunnan linjauksiin että kehittämällä eurooppalaista vasemmiston, ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen yhteistoimintaa.

SKP ja kiekkoleijonat

SKP sai vain 0,2 % äänistä, vähemmän kuin edellisissä EU-vaaleissa (silloin 0,3%). Kovin laiha lohtu on se, että kannatusprosentti sentään nousi vähän eduskuntavaaleista.

Pyrkimyksemme tuoda vaaleihin vasemmistolainen vaihtoehto eurokuriin alistumiselle ja myös kansallismielisyyden valekaavussa esiintyvälle äärioikeistolle ei onnistunut. Itsekin olisi ehdokkaana pitänyt kiertää maata laajemmin, vähistä resursseista huolimatta, ja yrittää saada esille SKP:n vaaleihin tuomaa vaihtoehtoa paikallisen julkisuuden kautta, kun valtakunnallinen media ei meitä halunnut noteerata.

Huoli äärioikeiston ja nationalismin noususta sekä ilmastonmuutoksesta saivat monet äänestämään todennäköisimpiä vasemmiston ja vihreiden läpimenijöitä. Lisäksi Britannian konservatiivien ja EU:n Brexit-sopimuksen kovuus heikensi toisenlaisen Euroopan näköaloja. EU:n talouskuria, kauppapolitiikkaa ja yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevat isot kysymykset jäivät vaalikeskusteluissa vähälle huomiolle.

Vaalikampanjamme käytiin vaikeissa oloissa ja heti eduskuntavaalien perään. Kiitos kaikille siihen osallistuneille.

Media keskittyi EU-vaalissakin vain eduskuntapuolueisiin, muilla ei ollut käytössään puoluetukia ja useimmat järjestötkin sivuuttivat eduskunnan ulkopuoliset puolueet vaalitapahtumissaan. Muuta kuin perussuomalaisten suunnasta tulevaa EU-kritiikkiä on hiljennetty myös lopettamalla jo muutama vuosi sitten Vaihtoehto EU:lle -liikkeen kaltaisten järjestöjen valtionavustukset.

Kommunisteja on syrjitty ennenkin. Pelkästään sillä ei voi selittää tappioita, joita olemme vaaleissa kokeneet eikä kyse ole vain vaalitappioista. Kesäkuun puolivälissä pidettävässä SKP:n edustajakokouksessa ja sen valmisteluissa on tarpeen arvioida mahdollisimman laajalla joukolla omaa tilaamme ja hakea kysymyksiä, joihin tarttumalla voimme koota kommunisteja ja muita vasemmistolaista vaihtoehtoa haluavia toimintaan.

Politiikan suunnan muuttamiseksi tarvitaan puoluetta ja liikettä, joka ei alistu eurokuriin vaan nostaa esiin toisenlaisen Euroopan näköalat. Niin erilaisista asioista kuin onkin kysymys, voisimme varmaan ottaa tässä oppia myös kiekkoleijonien uudesta yhdessä tekemisen kulttuurista.

(Päivitetty parlamentin paikkajakauma 27.5. klo 22.45. Kuva Politico.eu)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »