Kuka valvoo järjestyksenvalvojia asemilla?

30.12.2022
”Täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit. Todella kauhea”, arvioi rikosoikeuden professori Avarn Securityn järjestyksenvalvojien toimintaa Helsingin Sanomien saaman videon perusteella. ”Nyt julkaistava video sisältää väkivaltaa, joka voi järkyttää katsojia”, varoittaa Hesarin toimitus ja kertoo julkaisevansa videosta vain lyhennetyn version.
Myös Avarn Securityn toimitusjohtaja Niclas Sacklén pitää videota ”järkyttävänä”, mutta ”videolla tapahtuvaa voimankäytön tarkoituksenmukaisuutta Sacklén ei omien sanojensa mukaan osaa toimitusjohtajana arvioida vaan se olisi turvallisuuspalvelujen ammattilaisten tehtävä”.
Useiden medioiden mukaan Avarn Securityn järjestyksenvalvojista ja heidän esimiehistään osalla on ollut lukuisia väkivaltatapauksia oikeudessa, osa tuomittu ja osa soviteltu rahalla. Ja tätä on jatkunut yhtiön johdon tieten jo vuosia. Väkivaltaan syyllistyy vain osa järjestyksenvartijoista, mutta mediassa julkaistujen tietojen ja työntekijöiden lausuntojen mukaan Avarn Securityn johdossa on katsottu ongelmia läpi sormien, joidenkin työntekijöiden lausuntojen mukaan yhtiössä on vallalla jopa väkivaltaa ihannoiva kulttuuri.
Jos yhtiön toimitusjohtaja ei kykene tai halua ottaa kantaa voimankäyttöön edes videolle tallennettuun väkivaltaiseen pahoinpitelyyn ja osa yhtiön työntekijöistä syyllistyy jatkuvasti väkivaltaiseen toimintaan, on yhtiöltä palvelut ostaneen liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin ja siltä palveluja hankkivan VR:n syytä tehdä johtopäätökset: palvelujen ostaminen Avarn Securityltä on syytä lopettaa.
Vai mitä sanovat Finntrafic Oy:n toimitusjohtaja Pertti Korhonen, hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, jonka johtaman ministeriön alaisuudessa tämä valtion kokonaan omistama yhtiö toimii?
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »