Kreikkalainen tragikomedia
Kreikan taloudellinen ja poliittinen kriisi sai taas uusia käänteitä. Papandreoun demarihallitus sai viime yönä täpärästi luottamuksen parlamentissa äänin 153 -145. Pääministeri on tiettävästi menossa tänään päivällä presidentin puheille ja yleisesti odotetaan muutoksia hallitukseen.
Viime yön luottamuslauseäänestystä edelsi melkoinen sekamelska, jossa liikkui jos jonkinlaista osto- ja myyntiliikettä. Sosialidemokraattinen PASOK ja oikeiston pääpuolue Uusi demokratia neuvottelivat ”kansallisen pelastuksen hallituksesta”. Kun se ei johtanut tuloksiin, oikeisto marssi jo välillä ulos parlamentista. Maan katastrofiin johtanut pääministeri kiristi kansanedustajia äänestämään hallituksen puolesta: ”Se on joko me tai Kreikan konkurssi”. Papandreou lupasi ryhtyä kokomaan oikeiston kanssa ”kansallisen pelastuksen hallitusta”, joka toteuttaa kaikki EU:N, EKP:n ja IMF:n ”Troikan” vaatimukset.
Valtiovarainministeri Venizelos puolestaan perusteli hallituksen puolesta äänestämistä sillä, että nyt ei ole oikea aika vaaleille, koska vaalien tulos on niin epävarma! – Niin kuin varmasti onkin ainakin hallitukselle, kun työntekijöiden palkkoja on leikattu 30 – 40 %, nuorisotyöttömyys on 40 % ja 120 000 yritystä on ajettu konkurssiin.
Luottamusäänestyksessä osa PASOKin riveistä kuluneella viikolla irtaantuneista demarikansanedustajista palasi hallituksen taakse. Huhut kertovat, että se ei tapahtunut ilmaiseksi.
Näin Kreikka jatkaa, ainakin toistaiseksi, ”Troikan” kaikkiin maan ministeriöihin asettamien ”valvontakomissioiden” alaisuudessa. Eikä tähän ole luvassa muutosta sillä, vaikka kaksi nykyiseen kriisiin vienyttä puoluetta – PASOK ja Uusi Demokratia muodostaisivat uuden hallituksen. Mitään ratkaisuja Kreikan talouden elvyttämiseksi, pankkien vallan rajoittamiseksi tai rikkaiden ja suuryhtiöiden verotuksen kiristämiseksi – saati sitten EU:n politiikan muuttamiseksi – ne eivät ole esittäneet.
Paljoa demokratian kulisseja enempää ei taida pian olla Italiassakaan. G20-huippukokouksessa Berlusconi painostettiin alistamaan Italian valtionhallinto IMF:n tarkastajien valvontaan. Lisäksi kaikki EU-valtioiden budjetit on jo aiemmassa Euro plus -ohjelmassa alistettu EU-komission valvontaan. Suomessa tämä Kataisen hallituksen siunaama EU-komission vallan kasvattaminen jäi – ja jotkut varmaan halusivatkin sen jäävän – vakuuskeskustelun varjoon.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia