Kreikan hallitus kiristää
Kreikan kommunistinen puolue, Synanspismos-vasemmistoliitto ja muut oppositiovoimat syyttävät pääministeri Papandreouta. kansan kiristämisestä tämän esitettyä kansanäänestystä EU:n, EKP:n ja IMF:n vaatimasta uudesta kriisiohjelmasta. Pääministeri yrittää kansanäänestysesityksellään pelastaa itsensä ja hallituksensa ennenaikaisilta vaaleilta, joissa sitä odottaisi rökäletappio.
Tuleeko kansanäänestys, mitä siinä kysytään ja mitä tuloksesta seuraa Kreikalle ja Euroopalle? Sitä tuskin tietää kukaan.
Näillä näkymin Kreikan parlamentti äänestää viimeistään lauantaina kansanäänestyksen järjestämisestä ja samalla hallituksen luottamuksesta. Kansanäänestyksellä hallitus hakee hyväksymistä uudelle kriisiohjelmalle, jossa valtion velkojen leikkaamisen ehtona on lisää rajojja leikkauksia julkisiin menoihin, vuoteen 2020 asti ulottuva leikkausohjelma ja EU:n, EKP:n ja IMF:n ”Troikan” valvojien asettaminen ministeriöihin, maan alistaminen autoritaariselle ”valvontakomissiolle”.
Vaihtoehtona kriisiohjelman hyväksymiselle pääministeri esitti, että kansalaiset ottavat vastuun Kreikan konkurssista ja heiltä leikataan vielä enemmän.
Vielä eilen aamulla Papandreoun hallituksella oli 153 kansanedustajaa 300:sta, iltapäivällä enää 152. Lisäksi kuusi hallituspuolueen kansanedustajaa oli vaatinut julkisesti hallituksen eroa ja ennenaikaisia vaaleja. Parlamentin äänestyksestä voi siis tulla myös uusia yllätyksiä.
Kommunistien ja Synaspismoksen vaatimus on uudet vaatit heti ja politiikan suunnan muuttaminen.
Kreikkalainen valtamedia on ryhtynyt rummuttamaan ideaa ”kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta”, joka saisi vahvat valtuudet lopettaa lakot ja hiljentää mielenosoitukset. Hallituspuolue Pasokin kannatus on pudonnut mielipidetiedusteluissa jo alle 20 prosenttiin ja radikaalin vasemmiston (KKE, Synaspismos, Syriza) kannatus puolestaan noussut jo yli 20 prosenttiin.
Oma lukunsa on vielä euroeliitti ja ns. markkinavoimat, joiden mielestä kreikkalaisilla ei ylipäätään ole oikeutta tehdä itse valintojaan.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia