Kiitos tukijoille, taistelu jatkuu
Vaalitulos on pettymys ja tappio koko vasemmistolle, myös meille SKP:ssä. Edessä ovat kovat ajat palkansaajille, työttömille ja vähävaraisille. Mutta toivottavasti myös vasemmiston ja punavihreiden voimien kokoamista, lisää vastarintaa ja vaihtoehtoja.
Päähallituspuolueet kokoomus ja SDP kärsivät suurimmat tappiot, mutta Kataisen hallituskauden laskuja joutui maksamaan myös Vasemmistoliitto. Oppositiossa ollut keskusta sai jättivoiton ja Perussuomalaiset säilyttivät lähes entisen paikkamääränsä, vaikka menettivätkin ääniä. Yllättäen myös vihreät etenivät ja vaalipiirijaon muutos vahvisti muutosta paikkamäärässä.
Vaalitulosten valossa todennäköisimmältä näyttää porvarihallitus, jossa ovat keskustan lisäksi perussuomalaiset ja kokoomus. Voi olla, että tätä pohjaa täydentävät esimerkiksi RKP tai vihreät. Hallitusneuvottelut ovat kuitenkin vasta edessä.
Vasemmistolle vaalitulokset ovat hälytys itsekriittiseen keskusteluun ja uusiin johtopäätöksiin. Suurin osa suomalaisista kannattaa hyvinvointivaltiota – enemmistö äänesti kuitenkin puolueita, jotka ilmoittavat avoimesti aikovansa leikata sitä entistä rajummin.
Miksi vasemmalta esitettyjä vaihtoehtoja leikkauspolitiikalle ei koettu laajemmin uskottaviksi? Miksi aloitteet työllisyydestä, perusturvasta ja eläkkeistä, sote-uudistuksesta ja kuntien palveluista, verotuksesta ja energiapolitiikasta eivät nousseet vahvemmin keskusteluun? Miksi EU-keskustelu keskittyi kurisopimusten ja leikkauspolitiikan vaihtoehtojen sijasta niistä irrotettuun keskusteluun Kreikan lainoista? Tai miksi rauhanpolitiikka jäi sodalla pelottelun ja Naton jalkoihin?
Keskustan Juha Sipilä on esittänyt hallitusohjelman lisäksi työmarkkinajärjestöjen kanssa tehtävää yhteiskuntasopimusta ja sote-uudistuksen parlamentaarista valmistelua. Myös EU-politiikassa ja asehankinnoissa on eduskuntatasolla laajapohjaista valmistelua. Sidotaanko tällaisella valmistelulla eduskunnan opposition käsiä, kuten tapahtui viime kaudella muun muassa sotessa, eläkeratkaisuissa ja EU-kurisopimuksissa?
Vai lähteekö vasemmisto rakentamaan vaihtoehtoa, syntyykö punavihreää yhteistyötä ja haetaanko suunnan muuttamiseksi voimaa ruohonjuuritasolta, yhdessä ay-liikkeen ja kansalaisjärjestöjen kanssa? Eikö juuri vasemmiston pidä asettaa kyseenalaiseksi säästämisen pakkoa, kilpailukykyä ja kulttuurien vastakkainasettelua koskevia ajatusmalleja, tuoda esiin luokkanäkökulma, kapitalismin kritiikki ja toisenlaisen yhteiskunnan ja kehityksen mahdollisuus? Monessa maassa on syntynyt radikaalia vasemmistoa kokoavia liittoja, myös SKP on esittänyt sellaista. Entä kuntapolitiikassa, jatkavatko vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto esimerkiksi Helsingissä kokoomuksen kanssa entistä rajumpaa palvelujen leikkaamista ja ulkoistamista – vai muodostuuko valtuustossa olevasta vihreiden ja vasemmiston enemmistöstä vaihtoehto?
Vaalikampanjoilla on merkitystä. Mutta niiden pohja luodaan teoilla vaalien välisenä aikana. Kokoomus tuskin voisi esiintyä vaaleissa työn puolesta ilman vasemmiston etääntymistä työpaikoilta ja ay-liikkeen heikkouksia palkkatyöläisten etujen puolustamisessa. Voi myös kysyä, johtiko parlamentaarisen vasemmiston ja vihreiden osallistuminen kokoomusvetoiseen hallituspolitiikkaan kansalaisjärjestöjen kriittisen äänen hiljenemiseen ja esitysten sovittamiseen hallituspolitiikan realiteetteihin?
Olin itse mukana SKP:n neljän viikon vaalikiertueella Helsingissä. Kiersimme lähes joka päivä lähiöiden ostareilla, metroasemilla ja toreilla, 20 eri paikassa. Vapaaehtoistyötä tehtiin pelkästään vaaliautolla yli 600 tuntia – ja siihen päälle tunnit vaaliteltalla, naistenpäivän kiertueella, keskustelutilaisuuksissa, lehtien jakeluissa ja sosiaalisessa mediassa. Monelle ehdokkaista tämä oli ensimmäinen kampanja. Jos jatkamme nyt vaalien välillä, on meillä 2017 kevään kuntavaaleissa entistä useampia tunnettuja ja kannuksia jo ennen vaaleja hankkineita ehdokkaita.
Vaalien jälkeinen arki alkaa omalta osaltani jo tänään Maunulan lähidemokratiahankkeen tapaamisessa, huomenna puolueosastomme kokoontuu tekemään vaaliarviota ja evästämään piirikokouksen keskustelua, keskiviikkona on kaupunginvaltuusto ja viikonloppuna Suomen sosiaalifoorumi. SKP:n vaalitunnus oli Työtä, rauhaa, perusturvaa. Se on ajankohtainen myös valmistauduttaessa vappumarssille.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia