”Käyttäkää järkeä, Lapinlahti on tärkeä”
Lapinlahden sairaala on Euroopan vanhimpia mielenterveyttä varten rakennettuja hoitolaitoksia. Vuonna 1841 valmistunut sairaala puistoineen on arvokasta kulttuurihistoriaa. Nykyisin Lapinlahden sairaala on kaikille avoin mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteisöllisen kansalaistoiminnan keskus – mutta kaupunki on eilen irtisanonut sen vuokrasopimukset.
Hyvinvointia vai bisnestä?
Helsingin kaupungin kiinteistöistä vastaaville johtajille Lapinlahden sairaala on 2000-luvulla ollut kuitenkin ensisijassa mahdollinen kiinteistöbisneksen kohde. Ensin kaupunki lopetti yhdessä HUS-sairaanhoitopiirin kanssa psykiatrian sairaalatoiminnan Lapinlahdessa syksyllä 2008 asukkaiden ja mielenterveysalan toimijoiden laajasta vastustuksesta piittaamatta.
Tilojen säilyttämisestä ja kunnostamisesta mielenterveyspalvelujen käytössä tehtiin sen jälkeenkin lukuisia esityksiä, mutta kiinteistöviraston tilakeskus ei niitä halunnut toteuttaa. Se on jatkuvasti halunnut myydä kiinteistön ja myös kaavoittaa puistoon uusia rakennuksia.
Poliittisten päättäjien vastuu
Kiinteistöhallinnon ohella iso vastuu on ollut kaupungin budjettiratkaisuista sopineilla poliittisilla ryhmillä. Hyväksymällä tilakeskuksen johtavien virkamiesten esitykset, joissa Lapinlahden sairaalan kunnostaminen jätettiin vuosi toisensa jälkeen pois investointiohjelman peruskorjauskohteista ja asettamalla kaupungin kiinteistöille markkinaehtoisia tuottotavoitteita kaupunginhallituksessa istuvat poliittiset ryhmät jättivät Lapinlahden kohtalon kiinteistöbisneksen käsiin.
Laiminlyömällä vuosia rakennusten kunnossapitoa kaupungin tilakeskus ajoi alalle tyypilliseen tapaan rakennuksia sellaiseen kuntoon, että niiden peruskorjaus saatiin näyttämään kalliilta. Jatkuvasti satojen miljoonien voittoa tekevä tilakeskus ja kaupungin johto selittivät, ettei kaupungilla ole muka varaa peruskorjata Lapinlahtea.
Tilakeskuksen pitkään tyhjillään pitämiin sairaalan tiloihin saatiin 2015 alkaen elämää, kun kansalaisjärjestöt hankkivat muun muassa Ely-keskukselta ESR-rahoitusta toiminnalle ja ryhtyivät talkoovoimin kunnostamaan tiloja. Lapinlahden Lähde ja osuuskunta Tilajakamo kokosivat mielenterveys- ja kulttuurialan toimijoita kehittämään sairaalan alueesta mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteisöllisen toiminnan paikkaa.
Sairaalan ja puiston myyntihanke
Kaupungin suhtautuminen tähän toimintaan on ollut koko ajan kaksijakoista. Yhtäältä Lapinlahden toimijoille on annettu Kulttuuriteko-palkinto ja vapaaehtoistoiminnan palkinto. Mutta samaan aikaan apulaispormestari Anni Sinnemäen johtama kaupunkiympäristötoimiala on jatkanut määrätietoista Lapinlahden sairaalan myynnin valmistelua.
Lapinlahden kansalaistoimijoiden vuokrasopimusten irtisanominen on jatkoa tälle linjalle, jonka kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi joulukuun alussa. Lautakunnan yksimielisen päätöksen mukaan sairaalalle ja sitä ympäröivälle puistolle haetaan ostajaa tai vuokraajaa ideakilpailulla alkavan vuoden 2019 aikana. Lautakunnan päätös mahdollistaa samalla lisärakentamista alueelle. Myös suojeltujen rakennusten sisäosiin saa tehdä liiketoimintaan liittyviä muutoksia. Lautakunta halusi säilyttää puiston avoimessa virkistyskäytössä ja alueella elävän harvinaisen kirvelilaattakoin elinympäristöt, mutta mielenterveys- ja kulttuuritoiminnan jatkumista ei turvattu.
Nykyisille vuokralaisille tehty ehdotus sopimuksen jatkamisesta kiinteistön myyntiin asti 150 % korotetulla vuokralla oli köyhille kansalaistoimijoille esitettynä käytännössä jo sama kuin tarjouksen hylkäämistä nyt seurannut irtisanominen. Kaiken lisäksi vuokralaisille olisi jättikorotuksesta huolimatta jäänyt vastuu rakennusten kunnossapidosta.
Tässä kuvastuu tilakeskuksen (ja laajemminkin kaupunkiympäristötoimialan) nykyinen kaksoisrooli markkinaehtoisuuteen vetoavana ja yhtä aikaan ylimielistä virkavaltaista sanelua harrastavana. Samalla se kertoo, ettei tilakeskuksella ole mitään tarkoitusta valmistella kiinteistön myyntiä tai vuokraamista tavalla, jossa nykyinen toiminta tiloissa jatkuisi miltään osin.
Myyntihanke syytä perua
Toivottavasti kaupunkiympäristölautakunta puuttuu asiaan ja vuokrasopimusten irtisanominen tällä erää peruuntuu.
Kun on selvästi nähtävissä, että Lapinlahden sairaalan alueen myynti tai vuokraaminen uhkaa lopettaa kansalaistoiminnan sairaalan tiloissa ja nakertaa osan ainutlaatuisesta puistosta, on syytä lopettaa ideakilpailun valmistelut alkuunsa ja palata alueen kehittämiseen kaupungin omistuksessa ja yhteistyössä Lapinlahden sairaalan nykyisten toimijoiden kanssa. Kiinteistöbisneksen voittojen tavoittelun sijasta kaupungin pitäisi tukea ihmisten hyvinvointia ja pitää itse kunnossa omistamansa arvorakennukset.
Lapinlahden sairaalaa puolustamaan kokoontuneen ihmisketjun sanoin: Käyttäkää järkeä, Lapinlahti on tärkeä!
Kuva Lapinlahden Lähde/ Kirsi-Marja Moberg