Kansanäänestys eurosta ja toisenlaisesta Euroopasta
Euroopan unionin ja sen talous- ja rahaliiton perustaminen suuren rahan markkinoiden vapauden pohjalle on johtanut luvatun vakauden sijasta toinen toistaan seuraaviin kriiseihin. Kovimmin kriisit ovat iskeneet työläisiin, työllisyyteen, julkisiin palveluihin, sosiaaliturvaan ja demokratiaan. Samalla kriisiä käytetään oikeistolaisen talouskurin ja autoritaarisen liittovaltion voimistamiseen.
Kovenevasta EU-talouskurista on tullut pakkopaita, joka estää jäsenvaltioita harjoittamasta kunkin maan kehitystä vastaavaa politiikkaa. Kreikan pakottaminen leikkauspolitiikkaa, joka vain vaikeuttaa tilannetta ja polkee kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa, on tästä dramaattinen esimerkki.
Poliittinen ja taloudellinen eliitti ei halua keskustelua vaihtoehdoista. Suomessakin lähes kaikki puolueet ovat sitoutuneet eurokuriin. Tässä tilanteessa kansanäänestys voisi avata mahdollisuuden laajaan keskusteluun vaihtoehdoista sekä aloitteille demokraattisen ja solidaarisen Euroopan rakentamiseksi. Siksi allekirjoitin Paavo Väyrysen alullepaneman kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi eurosta. En ole samaa mieltä kaikista Väyrysen esittämistä perusteluista, mutta pidän tärkeänä eliitin EU-politiikan vaihtoehdottomuuden murtamista.
Kyse ei ole vain eikä edes ensisijassa eurosta valuuttana vaan talous- ja rahaliiton, euron ja koko EU:n perusteisiin asti menevän uudelleenarvion välttämättömyydestä. Vastaus ei ole nationalismi eikä kansojen vastakkainasettelu, vaan puuttuminen kriisien syihin – pankkien ja suuryhtiöiden valtaan. Keinottelun sijasta on ohjattava varoja reaaliseen talouteen, jossa työ luo hyvinvointia, ja jaettava tulot oikeudenmukaisemmin. Demokratialle voidaan antaa todellinen sisältö ulottamalla se myös talouden alalle. Tarvitaan toisenlainen Eurooppa, jossa ihmisten ja luonnon hyvinvointi asetetaan liikevoittojen sijasta tärkeimmäksi.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia