Kamppailu Palmiasta jatkuu
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n äänin esittää valtuustolle liikelaitos Palmian yhtiöittämistä suurelta osin. Yhtiöittäminen koskee henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- ja turvapalveluja. Samalla se esittää ruokahuollon kilpailuttamisen laajentamista opetusvirastossa 30 prosenttiin ja sote-virastossa 20 prosenttiin. Yhtiöittämistä ja kilpailuttamisen laajentamista vastaan äänestivät Sdp:n, Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten edustajat.
Päätös on valitettava osoitus vihreiden kaupunginhallitusryhmän markkina-ajattelusta ja kokoomuksen perässä kulkemisesta. Palmiasta käydyssä keskustelussa kokoomuksen ja vihreiden yhtiöittämisen puolesta esittämät perustelut ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet vääriksi.
Aluksi sanottiin, että kilpailuneutraliteetti edellyttää yhtiöittämistä. Sittemmin myös vihreät joutuivat tunnustamaan, että yhtiöittämisen vaihtoehtona Palmia voi vetäytyä siitä vähäisestä toiminnasta, joka sillä on kilpailluilla markkinoilla (määrittelystä riippuen 2,7 – 5 % liikevaihdosta). Tämän jälkeen väitettiin, että vetäytyminen noilta kilpailluilta markkinoilta johtaisi työpaikkojen menettämiseen. Todellisuudessa kaupunki voisi turvata työpaikat esimerkiksi palauttamalla aiemmissa vaiheissa kilpailutettua toimintaa takaisin Palmialle. Työpaikkoja voidaan sen sijaan menettää kun kilpailuttamista laajennetaan ja kun yhtiöitetty Palmian puoli mahdollisesti häviää osassa kilpailutuksista.
Aluksi kokoomus ja vihreät kiistivät jyrkästi, että yhtiöittäminen heikentäisi työehtoja. Sitten selitettiin, että ainakaan vanhojen työntekijöiden asema ei heikkene. Nämäkin väitteet ovat osoittautuneet kyseenalaiseksi. Esimerkiksi maamme johtaviin työoikeuden asiantuntijoihin lukeutuva professori Seppo Koskinen katsoo, ettei kaupunki voi sitoa kilpailutuksessa voittavien yksityisten yritysten käsiä palkkatason ja työpaikkojen säilymisen osalta. Kokoomus ja vihreät eivät enää eilisessä kaupunginhallituksessa itsekään uskoneet aiempiin lupauksiinsa vaan kirjasivat päätökseen vain maininnan siitä, että yhtiön ”perustamisen yhteydessä ei muuteta työehtoja” ja että ”Helsingin tahtotila” on vähintään Avaintyönantajien työehtosopimuksen ehtojen toteutuminen.
Mitä sitten jäi perusteluksi Palmian toiminnan suuren osan (noin 43 %) yhtiöittämiselle ja jäljelle jäävän ruokahuoltotoiminnan laajenevalle kilpailuttamiselle? Ei mitään muuta kuin naivi usko markkinoihin tai suoranainen halu siirtää kannattavaa kunnallista toimintaa yksityisten suurfirmojen voitontavoittelun kohteeksi. Samalla kun vihreät lähtivät kokoomuksen ja yksityisten suurfirmojen lobbareiden kelkkaan, he hylkäsivät itsekin aiemmin korostamansa periaatteet hallinnon avoimuudesta (jota yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen kaventavat), naisvaltaisten matalapalkka-alojen aseman vahvistamisesta sekä siivoojien, keittiöhenkilökunnan, vahtimestareiden ja muiden ns. tukipalvelujen työntekijöiden merkityksestä koulujen ja muiden yhteisöjen tärkeänä osana.
Palmiasta käyty kamppailu on paljastanut Helsingin vihreiden johdon siirtyneen oikealle, etenkin taloudellisessa ajattelussa uusliberalistisiin lähtökohtiin.
Mutta Palmian tulevaisuus ratkeaa vasta kaupunginvaltuuston kokouksessa 8.lokakuuta. Yhtiöittämistä ja kilpailuttamisen laajentamista vastustavilla vasemmiston ja perussuomalaisten ryhmillä on yhteensä 33 valtuutettua (valtuustossa yhteensä 85 jäsentä). Kaikki vihreissä eivät kannata kokoomuksen ajamaa yhtiöittämislinjaa, eivät myöskään kaikki keskiryhmissä. Paljon riippuu nyt siitä, uskaltavatko yhtiöittämisen vastustajat painaa ei-nappia vai alistuvatko he ryhmäkuriin.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia