Kaipolan tehdas ja UPM:n voitot

26.8.2020

Metsäteollisuuden jättiyhtiö UPM aikoo sulkea tehokkaan ja nykyaikaisen Kaipolan paperitehtaan. Voittoa UPM saa kuulemma enemmän muualla, kun Suomessa kaikki on niin kallista.

UPM:n liikevoitto viime vuodelta oli noin 1 400 miljoonaa. Suursijoittajille ja yhtiön huippupalkkaiselle johdolle se ei riitä. Noin 450 työntekijää saa kenkää Kaipolasta ja koko Jämsän seutu joutuu kärsimään pääoman ahneudesta. Kaikkiaan yhtiö aikoo vähentää noin 840 työpaikkaa.

UPM:n johto perustelee Kaipolan tehtaan lopettamista ja yhteensä noin 840 työpaikan lopettamista 75 miljoonan ”säästöillä”. Mitään konkreettisia Kaipolan tehdasta koskevia laskelmia yhtiö ei ole esittänyt. Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan Kaipolan tehdaskin on kannattava. UPM jatkaa sanomalehtipaperin tuotantoa Keski-Euroopassa, jossa irtisanomiset tulisivat lainsäädännön takia Suomea kalliimmaksi.

Kun liikevoitto on 1 400 miljoonaa (2019) pitäisi yhtiön kyetä kehittämään uusia tuotteita ja tuotantoa – eikä vastata markkinoiden haasteisiin irtisanomalla duunareita. UPM:n johdossa pidetään kuitenkin tärkeämpänä jakaa mahdollisimman paljon osinkoja. Tuotekehittelyyn yhtiö on käyttänyt jo vuosikausia vähemmän varoja kuin yleensä suuret yritykset. Osakkeenomistajien lisäksi yhtiöstä ovat rohmunneet rahaa sen johtajat, huippuna toimitusjohtaja Jussi Pesonen 7 miljoonan euron vuosituloilla.

Vaihtoehtoja

Pääoman ahneus tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Koulutettu työvoima jää työttömäksi tai pitää kouluttaa uudelleen. Jämsän seutu menettää tuloja ja moni alihankkija joutuu suuriin vaikeuksiin. Sanomalehtipaperia pitää alkaa ostaa ja kuljettaa Suomeen ulkomailta, kun viimeinen sanomalehtipaperikone ajetaan alas. Kierrätyspaperille ei ole enää isoa kotimaista ostajaa. Jämsään valtion ja kaupungin tukemana tehdyistä investoinneista osa menettää arvoaan. Kunnan tulot vähenevät rajusti, mutta menot kasvavat työttömyyden myötä.
Onkin syytä kysyä, miksi UPM:n johto ei voi tyytyä pienempään voittoon?  Miksi UPM ei investoi uusien tuotteiden kehittämiseen mm. Jämsässä? Saksassa ja monessa muussa EU-maassa irtisanominen tulee yhtiöille kalliimmaksi kuin Suomessa. Eikö tässä ole kilpailutilanteen vinous ja yhteiskunnallinen ongelma, joka pitäisi korjata? Miksei valtio peri yhtiöltä tällaisessa tilanteessa takaisin yhtiön valtiolta saamia tukia? Tai sen sijaan, että ostetaan sanomalehtipaperi jatkossa ulkomailta ja viedään sinne jätepaperia, valtio voisi ottaa ja jatkaa Kaipolan tehtaan toimintaa valtionyhtiönä samalla sen tuotantoa uudistaen.
(Artikkelin kuva UPM: Kaipolan tehdas)
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »