HOAS ja HEKA – missä asukasdemokratia?
Helsingin kaupungin asunnot HEKA Oyn vuokrankorotuksista käytyjä kiistoja seuratessa ovat mieleeni palautuneet kokemukset Helsingin opiskelija-asuntosäätiöstä. Kuuluin HOASn valtuuskuntaan nelisen vuotta 70-luvun puolivälissä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajana. Pontta näihin pohdintoihin antoi HOASn historiasta tehty artikkelisarja, jossa toimittaja Päivi Karvinen haastatteli laajasti minuakin.
HOAS rakennutti opiskelija-asuntoja, joista oli kova pula. Se tehtiin lainarahalla ja lainat maksettiin keräämällä rahat vuokralaisilta. Jotta rakentamisen pyörät pyörivät, otettiin käyttöön vuokrien tasausjärjestelmä, jolla kaikkien asuntojen vuokrissa maksettiin uusien talojen rakentamista. HOAS oli aikoinaan asukasdemokratian edelläkävijä, mutta vuokralaisille ei annettu kuitenkaan todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa budjettiin.
Kun vuokrat kävivät opiskelijoille kohtuuttomiksi, nousi vuokrankorotuksia vastustavia boikotteja ja muita mielenilmauksia. Niissä esitettiin vaihtoehtona jatkuville korotuksille neuvotteluja lainaehtojen helpottamisesta, kuntien perimen tonttivuokrien alentamisesta ja valtion tukitoimista. HOASn johto leimasi esitykset epärealistisiksi ja jyräsi läpi korotukset.
Mutta jo parissa vuodessa vuokralaisten esitykset, joita HOASssa tukivat vain Sosialistisen opiskelijaliiton piiristä valitut edustajat, alkoivat toteutua. Lainaehtoja helpotettiin, samoin tonttivuokria ja luotiin opiskelijoiden asumistukijärjestelmä.
HEKAn korotukset
HEKAn alueelliset yhtiöt on 2010-luvun aikana fuusioitu yhdeksi yhtiöksi. Samalla on vuokrien tasauksella siirretty myös kaikki uuden asuntotuotannon pääomakulut kaikkien hekalaisten maksettavaksi. Asukasdemokratia on typistynyt HEKAssa näennäiseksi, kun yli 90 000 asukkaan jättiyhtiössä vuokralaisilla ei ole käytännössä mahdollisuuksia edes tietää, miten pääomakulut tai kaikki hoitokulut muodostuvat, saati vaikuttaa niihin.
Omistajana kaupunki on vieläpä sotkenut HEKAn taloutta siirtämällä asukasvalinnan pois HEKAsta kaupunkiympäristötoimialan virkahenkilöille. Tuloksena tästä on entistä suurempi osa asunnoista tyhjillään – ja senkin maksavat vuokralaiset.
… ja vaihtoehtoja
Asukkaiden toiminnalla on kuitenkin myös HEKAssa asetettu kyseenalaiseksi johdon väitteet rajujen vuokrankorotusten väistämättömyydestä ja hillitsemään korotuksia. Kaupunki joutui painostettuna antamaan yhtiölle pääomaa tämän vuoden korotusten pienentämiseksi. Ja ensi vuoden budjettiin on luvassa vähän lisää.
Muitakin toimia tarvitaan, sillä vuokrat ovat yhä kohtuuttomalla tasolla. Tämä kävi selväksi Maanantaiklubin keskustelussa ”Mistä tolkkua HEKAn ja Helsingin vuokriin”. Hekan Asukasneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Sanna-Mari Oranen ja asukastoimikunnan puheenjohtaja Tiina Sandberg, Asukasliiton puheenjohtaja Hans Dunkcer ja Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita haastoivat vuokrankorotusten hillitsemisen ohella myös asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen.
Jättiyhtiön taloutta voisi eriyttää niin, että uudisrakentamisesta vastaisi erillinen yksikkö, jossa rakentamiskustannuksia ja pääomakuluja pidettäisiin paremmin kurissa. Nythän rakennusliikkeiden ja pankkien on helpompaa nostaa hintoja, kun niitä maksetaan myös vanhojen asuntojen vuokrissa. Kun yksityisiä rakennusliikkeitä ei kiinnosta kohtuuhintainen valtion ara-lainaehdoilla säännelty asuntotuotanto, olisi syytä perustaa kaupungille oma rakennusliike. Kaupunki voi hillitä HEKAn vuokrien ja yleisemminkin asumismenojen nousua kohtuullistamalla tonttivuokria.
Toimia on syytä vaatia myös valtiovallalta – tyytymättä vain odottamaan seuraavia vaaleja. Asumistukea heikentävälle ja ara-järjestelmää alas ajavalle Orpon-Purran hallituksen linjalle on syytä esittää selkeä vaihtoehto ja nostaa se yhdeksi pääkysymykseksi myös kuntavaaleissa. Tarvitaan uusi arava rahoittamaan edullista vuokra-asuntotuotantoa pitkäaikaisilla lainoilla. Sitä varten voisi perustaa valtion pankin tai sosiaalisen asuntorahaston. Samoin olisi syytä ottaa käyttöön vuokrasäännöstely tai vuokrakatto ainakin isoissa kaupungeissa. Tässä olisi työmaata myös kaupungin edunvalvonnalle.