Helsinki teki koronavuonna 500 miljoonaa ylijäämää
Helsingin viime vuoden tilinpäätöksen luvut hätkähdyttivät. Miten on mahdollista, että kaupunki teki keskellä koronakriisiä 500 miljoonaa euroa ylijäämää? Kaiken lisäksi kaupungin pankkitileillä makaa yli 1 600 miljoonaa euroa ylimääräisiä rahavaroja samaan aikaan kun terveydenhuollossa, vanhuspalveluissa, kouluissa ja monissa muissa palveluissa on huutava pula resursseista, työttömiä ennätysmäärä ja monet alat kulttuurin tavoin suurissa vaikeuksissa.
Kun Asukkaiden Helsinki -lista nosti ylijäämän julkisuuteen, selittivät vihreiden, SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat ylijäämän tulleen ”yllätyksenä” ja lupasivat siirtää ylijäämistä rahaa palveluihin ja työntekijöiden tulospalkkoihin. Jo seuraavalla viikolla kaupunginhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti esittää valtuustolle, että koko ylijäämä siirretään kaupungin taseen omaan pääomaan eikä siitä ohjata yhtään euroa tämän vuoden toimintamenoihin.
Pankkitileillä makaa 1,6 miljardia
Tilinpäätöksen ylijäämäisyys ei tullut yllätyksenä. Kaupunginhallitus oli yksimielisesti hyväksynyt viime vuodelle talousarvion, jonka tavoitteena oli satojen miljoonien ylijäämä.
Ylijäämien kasaaminen on jo pitkään ollut Helsinkiä riivaava ”Roope Ankan tauti”. Kaupunki on tehnyt vuodesta 2003 alkaen vuosittain satojen miljoonien ylijäämää.
Pormestari Jan Vapaavuori (kok) selitti, että ylijäämät menevät investointeihin eikä niitä laiteta ”sukanvarteen” (HS 24.3.). Todellisuudessa vain osa ylijäämistä on käytetty investointeihin. Pankkitileillä makasi tämän vuoden alussa jo 1 628 miljoonaa euroa, jota ei ole sidottu mihinkään tarkoituksiin. Lisäksi kaupungilla on lainasaatavia kaksi kertaa enemmän kuin velkoja. Lainaa oli 992 miljoonaa ja lainasaatavia 1 895 miljoonaa.
Alibudjetointi ja ylitysvaltuudet
Kaupunginhallitus on luvannut vain koronakriisistä suoraan aiheutuviin menoihin joillekin toimialoille valtuudet ylittää tämän vuoden budjetti. Näillä ylitysvaltuuksilla ei korjata palvelujen jo pitkään jatkunutta määrärahojen ja henkilöstöresurssien systemaattista alimitoittamista. Tästä julkisten palvelujen alibudjetoinnista hyötyy vain yksityinen bisnes.
Miksi ylijäämien kasaaminen on kaupunginhallitukselle tärkeämpää kuin asukkaiden hyvinvointi?
Mitä tekisit 500 miljoonalla?
Mihin Sinä ohjaisit ylijäämistä lisää rahaa kaupungin palvelujen ja toiminnan parantamiseksi? Asukkaiden Helsinki -yhteislista kerää ehdotuksia ja toimittaa ne kaupunginvaltuustolle ennen kuin se päättää tilinpäätöksestä juhannuksen alla.
facebook.com/asukkaidenhelsinki
twitter.com/AsukkaidenHki
(Artikkeli julkaistu Asukkaiden Helsinki -lehdessä 1/2021)