Helsinki tekee jättivoittoa, ja leikkaa palveluja
Valtuuston kevätkauden viimeiseen kokoukseen oli kasattu paljon asiaa. Laajin keskustelu käytiin tarkastuslautakunnan arviokertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Muita isoja asioita olivat mm. Pisararadan asemakaava, ympäristöraportti ja nuorisotoimen johtosääntö.
Tilinpäätös ja arviokertomus
Tilinpäätöksen yhteydessä entistä useammat puhuivat nyt siitä, että Helsingillä ei ole taloudellisia ongelmia eikä pakkoa leikata lisää. Vihreiden ja vasemmiston puheissa tuli esille myös se, että Helsingin ei ole pakko toteuttaa ainakaan kaikkia SSS-hallituksen ajamia palvelujen heikennyksiä.
Tilinpäätös on 188,5 miljoonaa ylijäämäinen, yhtiöittämisten takia kirjanpidollisesti paljon enemmänkin, ja konsernitason ylijäämä on 433 miljoonaa. Samaan aikaan peruspalveluja alibudjetoidaan.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmäpuheenvuorossa tehtyä esitystä, että Helsingin ylijäämistä ohjattaisiin osa helpottamaan peruspalvelujen rahapulaa, kannatti äänestyksessä kuitenkin vain 15 valtuutettua (VAS, Punavihreät, SKP&Helsinki-listat ja perussuomalaisista Huru, Hursti, Kantola ja RKP:stä Brettschneider). Ehdotin myös menoleikkuriksi määritellyn tuottavuustavoitteen uudelleenarvioimista, jota tarkastuslautakuntakin esitti, mutta tämäkin ponsi torjuttiin (äänin 18 – 20 – 40). Ponnen puolesta äänestivät edellisen ponnen kannattajien lisäksi vihreiden Holopainen ja Ikävalko sekä kristilliset.
Ympäristöraportti
Ympäristöraportin yhteydessä nostin puheenvuorossani keskusteluun HelEnin saman päivänä julkistamat tiedot uusista energiasuunnitelmista. Ne ovat askel pääosin uusiutuviin ja maakaasuun perustuvan, hajautetumman energiatuotannon suuntaan, jota SKP ja Helsinki-listat on pitkään esittänyt. HelEn luopuu jättivoimalan rakentamisesta Vuosaareen ja rakentaa sen sijaan pienemmän lämpövoimalan. Lisäksi Salmisaaren voimaa uudistetaan ja otetaan käyttöön aurinko- ym energiaa. Hanasaari aiotaan edelleen ajaa alas. Tarkkoja tietoja suunnitelmasta ei vielä ole julkaistu.
Jatkossa on mielestäni syytä selvittää vielä ainakin sitä, onko järkevää luopua uusien lämpövoimaloiden kohdalla lämmön ja sähkön yhteistuotannosta, aiotaanko Hanasaaren alasajon jälkeen ryhtyä ostamaan sähköä muilta markkinoilta (ydinsähköä?) ja kuinka paljon HelEn alkaa itse tuottaa aurinko-, maalämpö tms energiaa. Toin esille myös, että hankkeet pitää rahoittaa pitkäaikaisin edullisin lainoin eikä suoraan asiakasmaksujen kassavirrasta, mutta kaupunginjohtaja ei ollut valmis kertomaan rahoituksesta mitään konkreettista.
Otin esille myös Viikin Gardenian lopettamisuhkan ja sen toiminnan jatkamisen tarpeen. Apulaiskaupunginjohtaja Sauri ei tähän halunnut vastata mitään.
Nuorisotoimen johtosääntö
Valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen nuorisotoimelle uuden johtosäännön, joka muuttaa nuorisotyön koko organisaation. Kysyin, miksi esitystä ei oltu käsitelty nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudissa, vaikka nuorisolain 8 § edellyttää, että nuorille on järjestettävä mahdollisuus osallistua nuorisotyötä koskevien asioiden käsittelyyn. Samalla kritisoin Pakilan ja Pihlajiston nuorisotalojen lopettamisesitystä, jossa niinikään sivuutettiin nuorten kuuleminen ja osallistuminen.
Nuorisotoimen johdossa ei selvästikään oteta tältä osin nuorisolain 8 § velvoitteita tosissaan ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja vihreiden Erkki Perälä yrittivät selittää, ettei päätösesitystä muka ole tarpeenkaan viedä Ruudin ydinryhmän käsittelyyn.
Perussuomalaisten Helena Kantola, nuorisolautakunnan jäsen, esitti asian palauttamista, koska johtosääntö antaa mahdollisuuden keskittää päätösvaltaa nuorisotoimen johtajalle. Johtosääntö hyväksyttiin kuitenkin äänin 69 – 10, tyhjää 1. (Palautuksen kannalla Perusuomalaiset, kristilliset ja allekirjoittanut.)
Pisararadan outo konsensus
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esitti Pisararadan asemakaavan palauttamista uuteen valmisteluun erilaisten vaihtoehtojen selvittämiseksi. Pisararadalle on esitetty halvempia vaihtoehtoja, jotka säästäisivät samalla Alppipuiston ja vapauttaisivat muualta ratalinjoilta tonttimaata. Toin esille myös sen, että valtio on ottanut asiassa vähintäänkin aikalisän ja hankkeen rahoitus on auki.
Jostain syystä Helsingin valtuustossa on laaja konsensus Pisararadasta, jopa eduskunnassa sitä kritisoineiden keskustan ja perussuomalaisten edustajat istuivat hiljaa. Palautus ei saanut kannatusta.
Pörssiyhtiölle lainaa nollakorolla ja ilman reaalivakuuksia
Kummallinen päätös tehtiin Vuosaareen rakennettavan golf-hallin rahoituksesta. Kaupunki antaa sitä varten lainaa pörssiyhtiö Planmecan omistamalle halliyhtiölle, nollakorolla ja ilman reaalivakuuksia. Esitin vain tontin vuokraamista yhtiölle, ilman kaupungin lainaa, mutta tätä ei kukaan kannattanut.
Verkkosaaren kaava
Kalasataman pohjoispuolelle, Verkkosaareen hyväksyttiin asemakaava, jossa toistuvat alueen ongelmat: ylikorkea massiivinen rakentaminen melualueelle, osin meren päälle ja grynderin ”kumppanuuskaavoituksessa” neuvottelema rakennusoikeuden paisuttaminen. Muille valtuutetuille kaava kelpasi sellaisenaan, palautusesitykseni raukesi.
TTIP-aloite
Jätin Heikki Ketoharjun kanssa valmistelemani aloitteen siitä, että kaupunki pyrkii osaltaan vaikuttamaan TTIP-neuvotteluihin mm. julkisten palvelujen ja demokratian hyväksi. Ehdin kerätä kokouksen aikana siihen allekirjoitukset 16 muulta valtuutetulta vihreiden, SDP:n, VAS:n ja Perussuomalaisten ryhmistä. Vastaus aloitteeseen saataneen vasta vuoden lopulla.
Valtuuston syyskausi alkaa 26.elokuuta.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia