Helsingin asunto-ohjelman ”kova ydin”
Helsingin valtuuston keskiviikon kokouksen pääasiana oli Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelma seuraavalle neljälle vuodelle.
Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa korostettiin, että asumisen ja maankäytön ohjelma on valmisteltu vihreiden Anni Sinnemäen johdolla. Vihreys jää ohjelmassa kuitenkin varsin vaatimattomaksi. Esimerkiksi sanaa ilmasto/ilmastonmuutos ei edes mainita, vaikka rakentaminen on keskeisiä tekijöitä ilmastopolitiikassa. Rakentaminen viheralueille jatkuu ja täydennysrakentaminen vanhojen asuinalueiden pihoille ja lähimetsiin voimistuu, jotta korotettu tavoite vähintään 8 000 uuden asunnon rakentamisesta (2023 alkaen) voidaan toteuttaa.
Kokoomus ja grynderit tyytyväisiä
Kokoomukselta ohjelma sai suitsutusta siitä, että kovan rahan rakentamisen osuus nostetaan aiemmasta 45 prosentista 50 prosenttiin ja Hitas-järjestelmä ei jatku ainakaan nykyisessä muodossa. Kokoomuksen mukaan ohjelman ”kova ydin” on se, että yli puolet asuntotuotannosta on kokonaan sääntelemätöntä (eli suomeksi: kallista ja rakennusliikkeille suurempaa voittoa tuottavaa).
Hitas-järjestelmää koskeva ohjelman muotoilu on esimerkki valtuuston vasemmistoryhmien taipumisesta kehnoon kompromissiin kokoomuksen ja vihreiden kanssa. Ohjelmaan on kirjattu ”nykymuotoisesta Hitas-järjestelmästä luopuminen ja sen korvaaminen”, mutta ei kerrota, millaisella järjestelmällä Hitas korvataan. SDP ja VAS yrittivät kyllä keskustelussa selittää, että muotoilu ei tarkoita Hitas-järjestelmästä luopumista vaan sen korjaamista.
Vuokrasääntelystä ohjelmassa ei puhuta mitään, vaan uskotellaan asumisen hinnan alenevan vain rakentamalla lisää asuntoja. Kukaan ei tehnyt valtuustossa myöskään ehdotuksia vuokrasääntelystä. Helsinki jatkaa Euroopan kalleimman asumisen pääkaupunkina.
Jussi Halla-aho väänsi asunto-ohjelmastakin maahanmuuton ja maahanmuuttajien vastaisen propagandan aiheen. Perussuomalaisten mielestä asuntotuotantoa pitäisi rajoittaa, jotta maahanmuuttajia tulisi Helsinkiin vähemmän. Perussuomalaisten esitys ohjelman palauttamisesta uuteen valmisteluun hylättiin äänin 75-7, vain kristillisten Ebelingin tukemana. Valtuusto äänesti lisäksi Ebelingin ehdotuksesta, jossa Malmin kentän ottaminen rakentamisalueeksi olisi tehty riippuvaiseksi kansanäänestyksen tuloksesta. Se torjuttiin äänin 65 – 14.
Kaupungin omiin toimiin, joilla se nostaa asumisen hintaa – esimerkiksi kohtuuttomilla tonttivuokrien korotuksilla – ei kukaan esittänyt mitään korjausta.