EU-vaalit ja vasemmiston kriisi
EU:n parlamentin vaalien tulokset kertovat vasemmiston kriisistä. Vasemmiston kannatus ei ole Suomessa koskaan ollut näin alhainen. EU-parlamentissa sekä sosialidemokraatit että Yhtyneen vasemmiston ryhmä menettivät paikkoja. Kun suurin osa jättää äänestämättä, on kyse myös demokratian kriisistä.
Suomessa tyytymättömyys kanavoitui lähinnä perussuomalaisiin. Toisaalta lähes 60 % jätti äänestämättä. Vasemmiston ohella Suomessa kokivat tappion myös johtavat hallituspuolueet eli keskusta ja kokoomus.
Perussuomalaisten nousu viidessä vuodessa 0,5 % EU-vaalituloksesta 9,8 % tasolle kertoo toisaalta myös siitä, että isotkin muutokset ovat vaaleissa mahdollisia. Myös vihreät etenivät.
Miksi protesti ei suuntautunut vasemmalle? Tästä on syytä keskustella myös ja etenkin SKP:ssä.
Vaalien yleinen kehitys EU:ssa kulki oikeiston ja oikeistopopulismin suuntaan, mutta maittain tuloksissa on myös eroja. Radikaali vasemmisto eteni Saksassa (Die Linken paikkamäärä nousi 6:sta 8:aan), Ranskassa (kommunistien ja eräiden muiden vasemmistoryhmien rintama sai 5 paikkaa, jossa 2 lisää), Portugalissa (kommunisteille 2, vasemmistoblokille 3; yhteensä 2 lisää) ja Espanjassa (2 paikkaa, lisäystä 1). Italiassa Berlusconin ajama äänikynnys ja kommunistien hajanaisuus pudottivat kommunistit ja radikaalin vasemmiston EU-parlamentista. Tappioita tuli myös Tshekissa, Ruotsissa ja Kreikassa.
Oikeiston ja oikeistopopulistien etenemistä ja vasemmiston tappioita ei voi selittää vain vaalikampanjoiden onnistumisilla tai epäonnistumisilla. Raha tietysti selittää jotain; esimerkiksi SKP:llä ei ollut lainkaan valtion ja EU:n parlamenttipuolueille jakamaa tukea. Minusta olennaisinta on kuitenkin keskustella siitä, miten kehitetään johdonmukaista ja uskottavaa oppositiopolitiikkaa? Missä asioissa ja millä tavalla nostetaan vasemmistolaisia aloitteita? Miten rakennetaan laajemmat jokapäiväiset yhteydet työpaikoille, lähiöihin, oppilaitoksiin ja erilaisiin järjestöihin? Miten murretaan valtamedian vaihtoehtoja kaihtavaa sensuuria ja pinnallistumista? Myös vasemmistovoimien yhteistyöstä on syytä keskustella – esimerkiksi Vasemmistoliitto olisi säilyttänyt paikan europarlamentissa, jos se olisi tehnyt vaaliliiton SKP:n kanssa (esimerkiksi Euroopan vasemmiston ja kommunistien yhteisten vaaliohjelmien pohjalta).
SKP:n äänimäärä on pettymys. Ehdokkaamme tekivät kuitenkin hyvää työtä. Nuorilla oli tässä keskeinen osuus. Toimme vaaleihin myös yhteyden Euroopan vasemmiston ja kommunistien yhteistyöhön.
Pelkillä vaaleilla ei Euroopan eikä kotimaisen politiikan suuntaa tietenkään ratkaista. Tärkeintä on se, miten kehitämme ay- ja kansalaisliikkeistä uutta sisältöä ja voimaa saavaa vaihtoehtoa. Eikä tässä pidä jäädä odottelemaan seuraavia vaaleja.
Posts: 6
Vaaliliitosta
Reply #6 on : Sun June 14, 2009, 23:08:46
Posts: 6
En aliarvioi, olen realisti
Reply #4 on : Mon June 15, 2009, 12:33:20
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 6
Vaaliliitto ensi kerralla
Reply #7 on : Fri June 12, 2009, 16:54:45
Last Edit: June 12, 2009, 16:57:21 by admin_haka