Ei ole järkeä, että kaupunki tavoittelee lisää voittoa samalla kun heikentää palveluja
Ei ole järkeä, että kaupunki tavoittelee lisää voittoa samalla kun se heikentää palveluja
Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdotus Helsingin ensi vuoden talousarvioksi tavoittelee yli sata miljoonaa euroa tätä vuotta parempaa tulosta, mutta leikkaa sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen palveluja. Tässä ei ole järkeä, kunnan tehtävänä ei ole tavoitella voittoa vaan huolehtia peruspalveluista ja edistää työllisyyttä, kohtuuhintaista asumista ja hyvinvointia, katsoo kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen (SKP ja Helsinki-listat).
Hakanen ihmettelee eikö 90-luvun laman virheistä haluta ottaa opiksi, kun sosiaali- ja terveyspalveluihin esitetään budjetissa euromääräisestikin vähemmän rahaa kuin tänä vuonna käytetään.
– Palvelujen tarve kuitenkin kasvaa kun asukasmäärä lisääntyy noin 7 500:lla, vanhusten osuus kasvaa, työttömyys pahenee ja pakolaisia tulee lisää. Sote-lautakunnan jo valmiiksi alimitoitetusta ehdotuksesta on leikattu 20 miljoonaa ja HUS:n erikoissairaanhoidon rahoituksesta 15 miljoonaa euroa. Esimerkiksi juuri hyväksytyn Stadin ikäohjelman tavoitteita ei tällaisella leikkauslinjalla voi toteuttaa.
Hakanen arvostelee myös varhaiskasvatuksen määrärahojen jäädyttämistä tilanteessa, jossa lasten määrä kasvaa ja varhaiskasvatukseen pitäisi panostaa lisää.
– Vaalien alla annetut koulutuslupaukset on petetty myös Helsingissä. Perusopetukseen, lukioille ja ammatilliseen koulutukseen esitetään budjetissa noin 10 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin tänä vuonna käytetään.
– Myös kirjastorahoista karsitaan, vaikka rakenteilla oleva keskustakirjasto edellyttää päinvastoin lisärahoitusta. Guggenheim-museolle Pajunen on ollut valmis antamaan rahaa, mutta kaupungin kulttuuritoimen pieniäkin rahoja hän esittää vähennettäväksi.
Työllisyysrahoista leikkaaminen törkeää
Työttömyys on kasvanut Helsingissä muuta maata nopeammin. Pitkäaikaistyöttömiä on 45 % enemmän kuin vuosi sitten. Kaupunginjohtajan budjettiesitys seuraa kuitenkin tässäkin SSS-hallituksen esimerkkiä ja esittää jo ennestään vähien työllisyysrahojen leikkaamista, arvostelee Hakanen.
– Samaan aikaan kun palveluja heikennetään, esitetään investointeihin lisää 100 miljoonaa euroa. Isoimmat rahat menevät Sörnäisten autotunneliin, Kruunusiltojen rakentamisen aloittamiseen ja Pasilaa halkoviin väylähankkeisiin – yhteensä useampi sata miljoonaa. Näistä voisi hyvin karsia peruspalvelujen rahoituksen hyväksi.
Nyt kun Helsingin Energia, Satama ja Palmia on yhtiöitetty, ei yhtiöistä esitetä mitään talousarvio-, tuloslaskelma- ja tasetietoja eikä niille aseteta budjetissa konkreettisia tavoitteita, Hakanen ihmettelee.
– Valtuustolle ei näköjään haluta antaa mahdollisuutta ohjata merkittävää osaa kuntakonsernin tuloa tuottavasta toiminnasta. Voi kysyä, onko tällainen edes uuden kuntalain mukaista?
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä aikoo kuulla asukkaiden ja kaupungin työntekijöiden evästyksiä ennen kun budjettiesitys tulee marraskuun 11.päivä valtuustoon.
– Teimme keväällä kymmenkunta talousarvioaloitetta palvelujen alibudjetoimisen lopettamiseksi ja muun muassa työllisyyden edistämiseksi. Rahaa tähän löytyy pienentämällä kaupungin ylijäämiä ja karsimalla eräitä väylähankkeita. Helsingin kannattaa panostaa palveluihin, työllisyyteen ja edulliseen vuokra-asuntotuotantoon sen sijaan, että kaupunki makuuttaa nyt noin 800 miljoonaa euroa pankkitileillä, toteaa kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.