Bisnes hallitsi valtuustossa
Kuntien tarkoituksena pitäisi olla asukkaiden hyvinvointi ja itsehallinto – ei liikevoittojen tavoittelu. Helsingissä bisnes hallitsee kuitenkin yhä enemmän.
Tämän illan valtuuston kokouksessa päätettiin äänin 44-40 osallistua Olkiluoto 4:n ydinvoimalan suunnittelu- ja kilpailutusvaiheeseen. Rahaa tähän laitettiin noin 30 miljoonaa ja sitten kun hanke käynnistyy, nousee lasku vähintään 600 miljoonaan euroon. Ydinvoimahankkeen kannattajien perusteluna oli ennen muuta se, että näin voidaan tehdä tuottavaa bisnestä, voittoa. Itse olin ydinvoimalahanketta vastaan.
Erityisesti kokoomuslaiset väittivät, että hanke on kiistatta taloudellisesti kannattava. Heidän kannattavuusajatteluunsa eivät sisälly selvästikään ydinvoiman riskit. Toisaalta siihen ei mahdu näytä mahtuvan se, että uusiutuva energia on kannattavaa ja jopa markkinointivaltti.
Olkiluoto-hankkeen taloudellisiin perusteisiin eivät sisälly myöskään EU-oikeudesta tulossa olevat päätökset, jotka koskevat ns. Mankala-periaatetta. Kukaan ei vielä tiedä, minkä kannan EU-oikeus ottaa, mutta jos valittaja voittaa, menevät kaikki Helsingin Energian laskelmat ydinvoiman kannattavuudesta uusiksi. Mankala-periaatteessa on kyse siitä, saako energiayhtiön osakas ostaa yhtiöstä ns. omakustannushintaan ja myydä eteenpäin paljon kalliimmalla.
Bisnesajattelu tunkee Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla jopa asukkaiden ilmastoneuvontaan. Sitäkin ryhdytään tekemään osakeyhtiön muodossa.
Helsingin strategioissa puhutaan asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien ja demokratian laajentamisesta. Bisneksen logiikka on kuitenkin toinen. Tähän törmättiin, kun valtuusto päätti vuokralaisdemokratiasta uudessa tilanteessa, joka syntyi kun kaupungin 21 aravakiinteistöyhtiötä yhdistettiin pääomafuusiolla Heka Oy:ksi. Noiden alueyhtiöiden tasolla vuokralaisilla on mahdollisuus vaikuttaa vuokralaistoimikuntien lisäksi työmaatoimikunnissa. Nyt kun investointeja – peruskorjausta, täydennysrakentamista ja uustuotantoa – koskeva päätösvalta on keskitetty Heka Oy:n hallitukselle, ei sille haluttukaan minkäänlaista valmisteluelintä tai työmaatoimikuntaa, jossa asukkaat olisivat mukana ja joka valmistelisi investointien tärkeysjärjestystä ja muita hankkeita.
Bisnes jyräsi yhteishallintolain periaatteet vuokralaisten oikeudesta aravavuokratalojen omistajien päätöksentekoon asumistaan koskevissa asioissa. Vuokralaisten edustajien esitykset torjuttiin tylysti äänin 69 – 13, tyhjää 2.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia