Ranskan EI korostaa tarvetta järjestää kansanäänestys myös Suomessa
Ranskan kansanäänestyksen tulos on voimakas epäluottamuslause EU-eliitille ja sen uusliberalistiselle perustuslakihankkeelle. Samalla se korostaa tarvetta järjestää myös Suomessa kansanäänestys EU:n perustuslaista.
Myös Matti Vanhasen hallituksen on tunnustettava EU:n perustuslain saama hylkäystuomio ja lopetettava perustuslain ajaminen sekä ilmoitettava, että Suomi kunnioittaa EU:n puheenjohtajakaudellaan kansanäänestysten tuloksia.
EU-eliitti yrittää selittelyllään peittää sen, että ranskalaisten enemmistö otti selvästi kantaa perustuslain ja EU-politiikan keskeisiä lähtökohtia vastaan. Perustuslain hylkääminen oli kannanotto demokratian, julkisten palvelujen, työntekijöiden oikeuksia ja rauhantahtoisen Euroopan puolesta — pääoman ylivaltaa ja militarismia vastaan.
Myöskään suomalaiset eivät ole antaneet hallitukselle ja eduskunnalle valtakirjaa hyväksyä EU:n perustuslakiesitystä. Vastustamalla kansanäänestystä hallitus vain tunnustaa sen, että se ei itsekään usko saavansa perustuslakiesitykselle kansalaisten enemmistön tukea.
Ranskan kommunistien, vasemmistososialistien, ay-liikkeen, Attacin ja muiden perustuslain vastustajien voitto on samalla haaste meille Suomessa voimistaa perustuslain kritiikkiä, laajentaa adressikeräystä kansanäänestyksen puolesta ja vaatia perustuslain hylkäämistä.
EU:n perustuslain tavoitteet liittyvät myös hallituksen ajamaan kunta- ja palvelurakenteen keskittämiseen, julkisten palvelujen kilpailuttamiseen, työntekijöiden sopimusturvan heikentämiseen ja kriisinhallintalakiin, jolla Suomea viedään EU:n taistelujoukkoihin. Myös näissä tarvitaan vaihtoehtoa EU-politiikalle.