Mihin konfliktiin Nato valmistautuu Itämeren sotaharjoituksella?

19.5.2007


Nato järjestää parhaillaan Itämerellä sotien jälkeisen ajan suurinta sotaharjoitusta. Siihen osallistuu yli 10 000 sotilasta ja lähes 100 sota-alusta 17 maasta. Mukana on myös Naton nopean toiminnan NRF-joukkoja. Suomesta tähän Naton sotaharjoitukseen osallistuu 250 sotilasta.

Naton tiedotteen mukaan joukot harjoittelevat tilannetta, jossa ”vastataan kärjistyvään konfliktiin sisäisesti jakautuneessa maassa”. Varsinaisten sotilaallisten toimien lisäksi harjoitellaan mielenosoitusten tukahduttamista, kuten Suomenkin televisiossa pari päivää sitten näytettiin.

Suomen hallitukselta on syytä vaatia selvitystä siitä, miksi suomalaiset joukot ovat mukana harjoittelemassa jonkin maan sisäiseen konfliktiin sekaantumista ja mielenosoitusten tukahduttamista? Ketä ja mitä vastaan tässä harjoitellaan?

Osallistuminen tällaiseen Naton sotaharjoitukseen tilanteessa, jossa USA on sijoittamassa Itäiseen Keski-Eurooppaan ohjustorjuntajärjestelmiä ja jossa USA:n ja Naton suhteet Venäjään ovat kärjistyneet, ennakoi sitä, miten vaaralliselle tielle osallistuminen Naton taistelujoukkoihin on viemässä. Samalla se on esimerkki siitä, mitä sotilaallisen liittoutumattomuuden jättäminen pois hallitusohjelmasta käytännössä tarkoittaa.

Suomessa on ensi kertaa sotien jälkeen hallitus, jonka ohjelmassa ei ole sanaakaan rauhasta. Porvarihallitus aikoo selvästi viedä Suomea askel askeleelta lähemmäs Nato-jäsenyyttä, jota kokoomus tavoittelee ja suomalaisten suuri enemmistö vastustaa.

Suurin osa kansanedustajista ilmoitti ennen vaaleja olevansa sotilaallisen liittoutumattomuuden kannalla. Missä tämä kanta näkyy nyt? Onko eduskunta ajopuuna Nato-virrassa vai ryhtyykö se toimiin Suomen palauttamiseksi vaaralliselta Nato-tieltä takaisin sotilaalliseen liittoutumattomuuteen?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »