Microsoftin ryöstöretki ja Nokian herrojen munaukset

3.9.2013

Nokian tiedotustilaisuus tänään aamupäivällä oli hämmentävää ja surkeaa katsottavaa. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja vt. toimitusjohtaja Timo Ihamuotila esiintyivät yhdessä Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmerin ja Nokiasta takaisin Microsoftiin palaavan Stephen Elopin kanssa kehumassa Microsoftia ja kaupan edullisuutta osakkeenomistajille. Siilasmaalla ja Ihamuotilalla ei ollut mitään sanottavaa Nokian työntekijöille. Vielä vähemmän Siilasmaa, Elop ja Ihamuotila olivat valmiita tunnustamaan heidän johdollaan tappiosta toiseen kulkeneen strategian epäonnistumista.

Nokian puhelinten brändin, suunnittelun, tuotannon, myyntitoiminnan ja tukipalvelujen myyminen Microsoftille voi olla osakkeenomistajille kannattavaa, mutta yhtiön johdolle ne ovat surkea epäonnistuminen ja työntekijöille ne tietävät todennäköisestä entistäkin epävarmempia aikoja.

Katastrofaalisia virheitä

Nokian viime vuosien ratkaisut vaikuttavat niin paniikinomaisilta, että niille on vaikea keksiä järkeviä syitä.

Ensin tehdään 2000-luvun alussa virhearvioita (mm. hylätään kosketusnäyttö 2003) ja laiminlyöntejä tuotekehittelyssä, vaikka rahaa oli kassassa miljarditolkulla. Sitten hylätään omat käyttöjärjestelmät ja sidotaan puhelintoiminta Microsoftin Windowsin varaan. Otetaan Microsoftista toimitusjohtaja, joka ensi töikseen tuhoaa suuren osan markkinoista puheillaan ”palavasta öljylautasta” ja ilmoittamalla vanhojen käyttöjärjestelmien lopettamisesta, vaikka uusia ei ole saatu edes markkinoille. Välillä yhdistetään verkkotoiminta Siemensin kanssa ja sitten ostetaan se takaisin. Ilmoitetaan päästrategiaksi panostaminen Lumiaan, ja kun siitä aletaan saada markkinoille edullisempia versiota, myydään Lumia ja myös uusi Asha-tuotemerkki Microsoftille.

Hätkähdyttävää on se, että Nokian koko puhelintoiminta myydään nyt halvemmalla, kuin mitä Nokia on käyttänyt vuodessa pelkästään tuotekehitykseen. Vain 5,44 miljardin euron kauppahinta on myös pienempi kuin 5,7 miljardia, jolla Nokia osti karttapalvelufirma Navteqin muutama vuosa sitten.

Microsoftin mies

Näin jälkeenpäin katsellen Microsoftista tulleen Stephen Elopin kausi näyttää kyllä juuri niin johdonmukaiselta, kuin oli pelättävissä jo hänen tullessaan Nokian johtoon: On sidottu Nokia yksipuolisesti Microsoftin Windows-järjestelmään, lopetettu omat vapaan lähdekoodin pohjalle rakennetut käyttöjärjestelmät, ajettu pääosin alas tuotantolaitokset Suomessa, irtisanottu suoraan ja alihankkijoille ulkoistamisen kautta tuhansia työntekijöitä, myyty Espoon Keilaniemen pääkonttori jne. Näin Nokiasta tehtiin sopiva ja edullinen ostokohde Microsoftille, joka ei ole menestynyt puhelinbisneksessä.

Röyhkeyttä kuvastaa, että likaisen työn tehtyään ja sovittuaan palaamisesta Microsoftin johtotehtäviin, Elop kehtaa vielä tulla Nokian tiedotustilaisuuteen kehumaan Microsoft-kauppoja.

Pörssikurssit ratkaiseva kriteeri

Microsoftin intressien ohella ainoa johdonmukaisuus Nokian johdon toimissa näyttää viime vuosina on olleen osakkeenomistajien, ennen muuta suurten amerikkalaisomistajien etujen ajaminen.

Siilasmaa selitti puhelintoiminnan myymistä sillä, että Nokialla ei ole kykyä rahoittaa isoja investointeja, joita tarvitaan kun puhelintoimintoja integroidaan tabletteihin ja muuhun uuteen informaatioteknologiaan. Näin ehkä tänään onkin, mutta onko se syy vai seuraus?

Jorma Ollilan pääjohtajakauden lopulta alkaen tehdyt ja Elopin kaudella vain kärjistyneet virheratkaisut ovat hävittäneet reilusti yli 90 prosenttia Nokian markkina-arvosta, pudottaneet yhtiön luottokelpoisuuden ja ilmeisesti lopulta tyhjentäneet myös kassan.

Jotain sentään jää

Laihana lohtuna Nokialle jää vielä muuta merkittävää liiketoimintaa: NSN-verkkoyhtiö, karttatietopalvelut ja edistykselliset teknologiat –liiketoiminta. Siilasmaan mukaan patenttien kehittäminen jatkuu ja lisensseistä saadaan merkittävää tulovirtaa. Lisäksi Microsoft on luvannut Nokialle lainarahoitusta.

Microsoft saa kaupassa Nokia-brändin käyttöoikeuden tuotteissaan 10 vuodeksi, Nokia sen sijaan ei saa käyttää brändiaan matkaviestinnässä ennen vuotta 2016 eikä lisenssoida sitä muille 30 kuukauteen.

Microsoftin mukaan sillä ei ole aikeita siirtää Nokian toimintoja ja yhtiö perustaa Suomeen datakeskuksen. Nokialta siirtyy 32 000 työntekijää Microsoftille, heistä 4 700 Suomessa. Monet ovat epäilleet Microsoftin hankkiutuvan jonkin ajan kuluttua eroon peruspuhelinten tuotannossa työskentelevistä. Nokialle puolestaan jää maailmanlaajuisesti noin 56 000 työntekijää ja vajaa puolet liikevaihdosta.

Avoimia kysymyksiä

Nähtäväksi jää, miten Nokia käyttää saamansa varat jäljelle jäävän toiminnan kehittämiseen. Tai maksetaanko omistajille taas osinkoja samaan aikaan kun työntekijöitä potkitaan ulos?

Puoli vuotta kulissien takana valmisteltu kauppa ja Nokian tiedotus jättävät jälkeensä monia muitakin kysymyksiä. Miksi Jorma Ollila ja kumppanit lähtivät aikoinaan Microsoft-liittoon, joka on tulosten perusteella nojannut katastrofaalisiin virhearvioihin? Miksi silloin hylättiin muut yhteistyömahdollisuudet ja omien käyttöjärjestelmien kehittäminen? Miksi yhtiön rahoja hukattiin muun muassa omien osakkeiden ostamiseen ja johtajien mielettömiin palkkioihin samaan aikaan kun omien tuotteiden kehittelyssä jäätiin jälkeen?

On myös syytä kysyä, miten Nokia ja Microsoft kantavat yhteiskuntavastuuta Oulun, Salon ja monen muun alueen työpaikoista ja kehityksestä? Entä valtion vuosittain Nokialle jakamat tuotekehitys- ja muut tuet, osakkeenomistajien hyväksikö ne jäävät?

Myös Suomen hallitukselta voi kysyä, eikö viimeistään nyt pitäisi herätä kantamaan vastuuta valtion yritystoiminnan kehittämisestä niin, että tässä maassa syntyy uusia työpaikkoja ja myös uutta arvoa luovaa tuotantoa?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »