Euroopan vasemmiston hallituksessa
Viikonloppu meni Brysselissä, Euroopan vasemmiston uuden hallituksen ensimmäisessä kokouksessa. Pääasiana kokouksessa oli valmistautuminen kampanjaan, jolla pyritään vauhdittamaan kansalaisaloitetta rahojen ohjaamiseksi pankkien tukemisen sijasta sosiaalisiin tarkoituksiin ja valtioiden talouksien vapauttamista rahoitusmarkkinoiden ylivallasta.
EU:n jäsenmaissa on parhaillaan ratifioitavana sopimus, joka antaa jäsenmaiden kansalaisille oikeuden saada aloitteensa EU:n käsittelyyn, jos aloitteella on vähintään miljoona allekirjoittajaa. Tämä oikeus tulee voimaan todennäköisesti tämän vuoden lopussa tai heti ensi vuoden alussa. Se ei ratkaise EU:n ongelmia, mutta antaa yhden uuden välineen nostaa esille vaihtoehtoja ja puolustaa työväen ja vähävaraisten etuja.
Euroopan vasemmisto valmistautuu kampanjoimaan sellaisen kansalaisaloitteen puolesta, jossa esitetään perustettavaksi sosiaalisen kehityksen ja solidaarisuuden rahasto. Vaihtoehtona nykyiselle pankkien tukemiselle esitämme rahoitusmarkkinoiden varainsiirtojen (keinottelun) verottamista, Euroopan keskuspankille mahdollisuutta myöntää edullisia lainoja valtioille (vaihtoehtona niiden nyt kalliisti markkinoilta ottamille lainoille) ja EU:n budjetin varojen suuntaamista sosiaalisiin tarkoituksiin. Aloite on osa kamppailua finanssikriisin laskujen laittamiseksi sen pääsyyllisten, finanssipääoman maksettavaksi.
Hallituksen kokouksessa vieraili Boliviasta Felix Cardenas, jonka titteli taitaa olla ainutlaatuinen: dekolonialisaation varaministeri. Hän kertoi maansa tilanteesta ja pyrkimyksistä irrottaa valtio imperialistisista, rasistisista ja patriarkaalisista perinteistä uudenlaisen kehityksen tielle.
Kuulimme myös informaation Valko-Venäjän epädemokraattisista vaaleista ja vaalien jälkeisistä poliisitoimista oppositiota vastaan. Positiivisempia uutisia tuli kokouksen aikana Tunisiasta. Kansalaisten protestit ovat Tunisiassa saaneet selvästi poliittisen luonteen ja johtaneet maan johdon vaihtumiseen. Euroopan vasemmisto tukee tunisialaisten pyrkimyksiä todelliseen demokratiaan.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia