Paljon puhetta, vähän villoja
Kaupunginvaltuusto puhui lähes viisi tuntia budjettiesityksestä. Olin kuitenkin ainoa valtuutettu, joka esitti mitään muutoksia kaupunginhallituksen esitykseen.
Helsingin palvelujen määrärahojen kasvu on jo nyt alle maan kuntien keskitason. Toisaalta Helsingissä jopa peruspalveluissa on tehty ylijäämää – puhumattakaan tuloksesta liikelaitosten kanssa, joka on 250 miljoonaa ylijäämäinen. Asukasmäärä ja palvelujen tarpeet kasvavat, mutta palvelujen määrärahojen kasvu rajataan alle kustannustason nousun ensi vuonna ja jäädytetään kolmeksi vuodeksi.
Kokoomus ajoi menojen karsimisen ohella palvelusetelien käytön ja kilpailuttamisen laajentamista. Uutena avauksena tässä ovat ns. palvelualoitteet. Tämä Kataisen hallituksen ohjelmasta Helsingin budjettiin kopioitu menettely tarkoittaa sitä, että yritykset voivat esittää kaupungille palvelujen vertailua ja sen perusteella tapahtuvaa kilpailuttamista. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että Kauppakamari ja palvelualan suurfirmat pyörittävät kaupungin virastoissa jatkuvaa vertailujen ja kilpailuttamisten rumbaa.
SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuutetut valittelivat eriarvoistumista. Samaan aikaan he olivat kuitenkin valmiita hyväksymään budjetin, jolla heikennetään kaupungin palveluja samaan aikaan kun rahaa siirretään yksityisen bidneksen tukemiseen ja niille asukkaille, joilla on varaa palveluseteiden edellyttämään omarahoitusosuuteen.
Moni yritti puhdistaa omaatuntoaan sillä, että kaupunginjohtajan perinteisesti aina alakanttiin tehtyyn pohjaesitykseen lisättiin joitain miljoonia. Kun budjetin loppusumma on yli 4,5 miljardia, eivät lisäykset turvaa edes määrärahojen säilymistä reaalisesti nykytasolla.
Palvelujen ohella keskustelua herätti Hanasaaren voimala. Vihreät esittivät, että sen purkaminen on taloudellisesti kannattavaa, koska tontista voi saada 100 miljoonaa, ja että on ”järjetöntä” lykätä purkamista. Vihreä matematiikka on erikoista. Hanasaaren korvaaminen Vuosaareen tehtävällä uudella voimalalla tulisi maksamaan yli miljardin, Hanasaaren purkaminen ja voimalan maaperän puhdistaminen tulisi kalliiksi ja Vuosaaren voimalan sijainti on mm. Helsingin Sataman lausunnon mukaan kyseenalainen. Vihreät ajoivat myös Kruunuvuorensillan rakentamista, jonka hintalappu on ainakin 200 miljoonaa.
Minusta tämä vihreiden linja palvelee lähinnä niitä rakennusfirmoja, jotka saisivat veronmaksajien varoilla tonttimaata Sörnäisten rannasta ja voisivat nostaa asuntojen hintoja Kruunuvuorenrannassa. Luontoarvot jäävät vihreiden linjauksessa toiseksi niin Kruunuvuorenselällä kuin Vuosaaressa.
Helsingin Sanomat kertoi aamulla puheenvuoroni olleen pitkä. Toimittaja jätti kertomatta, että suurimman osan puheenvuorosta vei muutosesitysten lukeminen pitkän kaavan mukaan pilkkuja myöten ja vain siksi, että valtuuston puheenjohtaja sitä vaati. Valtuuston työjärjestyksen mukaan esityksen tulee tehdä keskustelun aikana. Siitä ei sanota, miten ne pitää tehdä. Puheenjohtaja ei hyväksy niiden tekemistä vain kirjallisesti, vaikka ne pitää tehdä myös kirjallisesti ja valtuustolla on uusi sähköinen kokousjärjestelmä, johon esitykset saat reaaliaikaisesti, ja myös ennalta.
Päätökset budjetista tehdään viikon kuluttua. Äänestyksiä vastaesityksistä ei tule, koska ehdotuksiani ei kukaan halunnut tai uskaltanut kannattaa.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia