Näin Euroopassa, entä Suomessa?
Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö (EAY / ETUC) vastustaa EU:n uutta ”kurisopimusta”. EAY vetosi EU:n huippukokouksen alla Saksan ja Ranskan pääministerien johdolla valmistellun sopimuspaketin hylkäämiseksi. Eurooppalaisen ay-liikkeen edustajat arvostelivat sitä, että esitetty sopimus ei auta talouden taantuman ja työttömyyden tyorjumisessa. Lisäksi EAY totesi, että huippukokoukselle valmistellut ratkaisut pitäisi valmistella demokraattisesti.
EU:n huippukokouksen jälkeen EAY tuomitsi tehdyt ratkaisut ja katsoi niiden merkitsevän sitä, että EU:n ”kultaiseksi säännöksi” kirjataan kurjistaminen (austerity). EAY syyttää hallituksia myös kielteisistä työmarkkinoiden muutoksista ja uudesta hyökkäyksestä työntekijöiden oikeuksia vastaan.
Euroopan vasemmisto, joka kokoaa suurimman osan vasemmistososialistisista, kommunistista ja punavihreistä puolueista, otti vielä jyrkemmän kannan ja piti hallitusten edustajien sopimusta vaarallisena käänteenä rajumpaan leikkauspolitiikkaan ja demokratian kaventamiseen pankkien ja suurten pääomien omistajien hyväksi. Se vaatii vähemmän ”Mercozya” ja enemmän sosiaalista ja demokraattista Eurooppaa.
Entä Suomen ay-liike – miksi SAK, STTK ja Akava ovat hiljaa? Miksi SDP ja Vasemmistoliitto ovat mukana toteuttamassa politiikkaa, jonka eurooppalainen ay-liike ja Euroopan vasemmisto tuomitsevat oikeistolaisena ja suurpääoman etuja palvelevana? Missä ovat hallitusvasemmiston vaihtoehdot laman torjumiseksi ja demokraattisen tien avaamiseksi ulos kapitalismin finanssikriiseistä? Onko keskustelu vakuuksista ja vakausmekanismin päätösmennetlyistä tarkoitettu vain suuntaamaan keskustelua pois EU-politiikan linjasta – siitä, että työntekijöiden, eläkeläisten, opiskelijoiden ja muiden tavallisten ihmisten elinehdot uhrataan suurpankkien ja keinottelijoiden voittojen hyväksi?
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 2
Ketkä meiltä edustamassa tuolla?
Reply #3 on : Tue December 20, 2011, 18:38:32