Rutiinikokous Brysselissä?
EU-maiden valtionpäämiesten eilinen kokous Brysselissä kuitattiin useissa suomalaismedioissa rutiinikokouksena, jossa ei tapahtunut mitään merkittävää. Kokouksessa viimeisteltiin kuitenkin talousliitosta uusi sopimus, jolla EU-komissiolle ja tuomioistuimelle siirretään olennainen osa jäsenvaltioiden talouspoliittista ja budjettivaltaa.
Jäsenvaltiot sitoutuivat kirjaamaan lainsäädäntöönsä velvoitteen valtion budjetin tasapainosta ja siitä, että niiden keskipitkän aikavälinen rakenteellinen alijäämä ei saa ylittää 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tähän liittyy automaattinen korjausmekanismi ja mahdollisuus langettaa sopimusrikkeistä jäsenvaltiolle sakot.
Jyrki Kataisen muiden mukana hyväksymä sopimus antaa EU-komissiolle vallan arvioida, täyttävätkö jäsenvaltioidebn budjetit sopimuksen mukaiset kriteerit muun muassa julkisen talouden kestävyydestä. Jäsenvaltiot sitoutuvat koordinoimaan talouspolitiikkaansa ”kilpailukyvyn” ja julkisen talouden tasapainon tavoitteiden mukaisesti. Kaikista merkittävistä muutoksista valtion talouspolitiikassa on neuvoteltava ja sovittava ennalta EU:n puitteissa. Komissiolle annetaan myös valtuus tulkita sitä, milloin jäsenvaltiot kohtaavat niin vaikeita suhdanneongelmia, että näistä kriteereistä voidaan joustaa.
Kurisopimus on uusi askel julkisen talouden, sosiaalisten oikeuksien ja kansallisen itsemääräämisoikeuden alasajossa. Minkäänlaista ratkaisua eurokriisiin sopimus ei tuo. Se johtaa päinvastoin yhä uusiin leikkauslistoihin ja entistä kovempaan autoritaariseen liittovaltioon. Tätä kuvaavat liittokansleri Merkelin vaatimukset Kreikan alistamisesta EU-komission hallintaan ja presidentti Sarcozyn ranskalaisille esittämä jo kolmas kurjistamisohjelma, jossa pankkien jatkuva tukeminen, epäsosiaalisten välillisten verojen korottaminen ja työaikaa koskevien kollektiivisten sopimusten romuttaminen on kuorrutettu lupauksilla pienestä Tobinin-verosta.
Suomen eduskunnan suuri valiokunta antoi Kataiselle valtuudet sopia tästä kurisopimuksesta, joka on tarkoitus allekirjoittaamaaliskuun alussa EU-huippukokouksessa. Hallituspuolueiden mukana Mercozy-kursipimuksen hyväksyi valtiokunnassa myös Vasemmistoliitto, vaikka Euroopan vasemmisto, Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ja muun muassa Euroopan Attac ovat jyrkästi sopimusta vastaan. – Kalliita ovat vasemmiston hallituslunnaat.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 2
Ei hätää
Reply #3 on : Tue January 31, 2012, 19:18:20