Avaus laajempaan yhteistyöhön kurjistamispolitiikkaa vastaan
Eilen Brysselissä päättyneen Vaihtoehtoisen eurooppalaisen huippukokouksen keskustelut olivat askel tiiviimpään yhteistoimintaan kurjistamispolitiikkaa vastaan.
Euroopan vasemmiston, ay-liikkeen, kansalaisliikkeiden, tutkimuksen ja kulttuurin edustajat ovat kutsuneet toisiaan ennenkin tilaisuuksiinsa. Tällä kertaa oli kuitenkin kyse enemmästä: eri tahot eivät vain kertoneet omista pyrkimyksistään vaan nyt haettiin laajempaa ja säännöllisempää yhteistoimintaa.
Euroopan vasemmisto ja Transform! –tutkijaverkosto olivat tapaamisen koollekutsujia. Yhteisten joukkokamppailujen ohella pohjaa Vaihtoehtoiselle huippukokoukselle olivat luoneet ay- ja kansalaisliikkeiden piirissä tehdyt johtopäätökset tarpeesta osallistua ja vaikuttaa myös poliittiseen taisteluun. Esimerkiksi Vaihtoehtoisen huippukokouksen alla pidetty ay- ja kansalaisliikkeiden edustajien konferenssi, Joint Social Conference, oli kutsunut ensi kertaa mukaan Euroopan vasemmiston edustajat.
Vaihtoehtoisen huippukokouksen noin kahden sadan osanottajan joukossa oli Euroopan vasemmistoon kuuluvien puolueiden edustajien ja kansanedustajien lisäksi useiden ammatillisten keskusjärjestöjen ja isojen ammattiliittojen, sosiaalifoorumi-liikkeen, Attacin, saksalaisen ay-liikkeen aloitteesta syntyneen Forum Soziale Europan, brittiläisen Coalition of Resistancen sekä kriittisten tutkijayhteisöjen edustajia.
Keskustelujen yhteenvedossa Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent nosti esille kolme keskeistä yhteistä tavoitetta: 1) Kieltäytyminen EU:n talouskurisopimuksesta ja kurjistamisohjelmista; 2) Euroopan keskuspankin uusi rooli valtioiden sosiaalisesti hyödyllisten investointien lainoittajana sen sijaan, että se lainaa nyt pankeille, jotka lainaavat rahan edelleen moninkertaisella korolla valtioille ja käyttävät EKP:n antamia lainoja keinotteluun, 3) Demokratian alasajon pysäyttäminen ja vaatimukset mm. kansanäänestyksistä ja talouden alistamisesta demokratialle.
Ay- ja kansalaisliikkeiden ohelle keskustelussa olivat esillä myös Ranskan ja Kreikan vaalit sekä Irlannin kansanäänestys EU:n talouskurisopimuksesta. Ranskassa presidentin vaihtuminen voi avata mahdollisuuden EU:n talouskurisopimuksen uudelleenneuvotteluun ja alistamiseen kansanäänestykseen. Irlannin kansanäänestyksen järjestäminen on puolestaan jo sellaisena takaisku EU-johtajille, jotka pyrkivät välttämään kansanäänestykset talouskurisopimuksesta peläten sen hylkäämistä.
Suomesta mukana Vaihtoehtoisessa huippukokouksessa olivat lisäkseni Turo Bergman VAS:sta, Erkki Laukkanen SAK:sta, Sippo Kähmi Kriittisesta ay-verkostosta ja Satu Kortelainen työttömien liikkeestä. Bergman ja Laukkanen pysyivät hiljaa. Sippo Kähmi sen sijaan sai raikuvat aplodit tuodessaan kokouksen varmaankin nuorimpana puhujana terveisiä Occupy Helsinki -toriliikkeen toiminnasta ja kamppailusta Suomenkin hallituksen toteuttamaa leikkauspolitiikkaa vastaan.
Sippo teki kaksi esitystä jatkotoiminnasta: toiminta leikkauspolitiikkaa vastaan, myös pohjoisen Euroopan solidaarisuus kurjistamista vastaan taisteleville, ja valmistautuminen toriliikkeen kansainväliseen toimintapäivään 12.toukokuuta niin, että siitä muodostuu myös ay-liikkeen, kansalaisliikkeiden ja radikaalin vasemmiston yhteinen mielenosoitus rahavaltaa ja kurjistamista vastaan.
Todellista demokratiaa vaativan occupy-liikkeen mielenosoituspäivän lisäksi esillä oli mahdollinen Firenze +10 tapahtuma marraskuulle. Firenzessä 10 vuotta sitten Euroopan sosiaalifoorumi Firenzessä oli suurmielenosoitus erityisesti Irakin sotaa vastaan. Nyt olisi aihetta samaan EU:n kurjistamispolitiikkaa vastaan ja kehityksen vapauttamiseksi rahaeliitin vallasta.
Täällä Suomessa katseet kohdistuvat myös eduskunnan vasemmistoon: hyväksyykö se EU:n talouskurisopimuksen ja yhä uudet leikkauslistat, joita vastaan muualla Euroopassa järjestetään yleislakkoja, mielenosoituksia, kansanäänestysvaatimuksia ja parlamenttikamppailuja?
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 2
Eikö SKP ole maailmanvallankumouksen puolue
Reply #3 on : Fri April 06, 2012, 12:31:45