Kreikan ja Ranskan vasemmiston vaalivoitot
Kreikan ja Ranskan vasemmiston vaalivoitot
Ranskan ja Kreikan vasemmiston vaalivoitot antavat toivoa ja avaavat muutoksen näköaloja Euroopassa. Onnittelut kreikkalaisille ja ranskalaisille tovereille!
Kreikassa vasemmistokoalitio Syriza, jota Euroopan vasemmistoon kuuluva Synaspismos on koonnut, sai suurvoiton. Se kolminkertaisti kannatuksensa ja nousi toiseksi suurimmaksi parlamentissa. Kommunistipuoluekin lisäsi kannatustaan ja uutena nousi parlamenttiin demokraattinen vasemmisto. Yhteensä nämä vasemmistolaiset leikkauspolitiikan ja EU-kurisopimusten vastustajat saivat lähes kolmanneksen äänistä. Niiden yhteinen koalitio olisi tuonut Kreikan vaalilain erikoisuuden takia radikaalille vasemmistolle suuirimman ryhmän aseman ja vielä paljon enemmän paikkoja.
EU:n ja ”Troikan” ajamaa leikkauspolitiikkaa toteuttaneet Kreikan konservatiivit menettivät noin 15 prosenttiyksikön ja demarit lähes 31 prosenttiyksikön osuuden. Parlamenttiin nousi siellä jo olleen äärioikeistolaisen puolueen lisäksi avoimen uusfasistinen puolue.
Kreikkalaisten viesti EU:lle on voimakas vastalause kurjistamista ja demokratian polkemista vastaan. Uuden hallituksen muodostamisesta voi tulla kuitenkin vaikeaa.
Ranskassa vasemmiston yhteinen presidenttiehdokas Hollande sai noin 52 % ja yhdessä Saksan Merkelin kanssa EU:n kovaa uusliberalismia ajanut Sarkozy hävisi. Nähtäväksi jää, uskaltaako ja kykeneekö Hollande lunastamaan häneen kohdistettuja odotuksia politiikan suunnan muuttamisesta ja EU-kurisopimuksen avaamisesta. Tähän vaikuttavat vielä kesäkuussa edessä olevat parlamenttivaalit, joissa kommunistien ja muiden radikaalien vasemmistovoimien muodostamalla Vasemmistorintamalla on mahdollisuus voimistaa asemiaan.
Kreikan ja Ranskan vaalitulosten pitäisi antaa ajattelemisen aihetta myös Suomessa. Etenkin hallitusvasemmiston ja vihreiden on syytä arvioida uudelleen, mihin sitoutuvat hallituksessa ja EU-politiikassa. Ja meille leikkauspolitiikan ja EU-kurisopimusten vastustajille tulokset ovat haaste laajentaa ja voimistaa vastarintaa ja suunnanmuutoksen vaatimuksia.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia