Pakilan työväentalo 90 v
Eilen vietettiin Helsingin toiseksi vanhimman työväentalon, Pakilan työväentalon 90-vuotisjuhlaa. Talon rakensivat aikoinaan talkoilla työväenliikkeen naiset ja miehet.
Työväentaloja eivät pystyttäneet edustajat. Sen ajan työväenliike oli kansanliikettä. Tästä liike sai myös voimaa, joka oli suurempi kuin vain sen parlamentaarinen edustus. Se ei alistunut vallalla oleviin ”realiteetteihin” vaan ajoi läpi uudistuksia laajalla joukkotoiminnalla, jota tarvittaisiin myös tänään.
Pakilan työväentalolla kokoontuivat puoluejärjestöt, ay-väki, nuoret, naiset, opintokerhot. Siellä harrastivat Pakilan Visan urheilijat ja Työväen näyttämö. Työväenliike oli laaja-alainen ammatillinen, poliittinen, sosiaalinen, sivistys- ja kulttuuriliike.
Pakilan työväentalon 90-vuotisjuhlan järjestivät yhteisvoimin työväentaloa ylläpitävät työväenjärjestöt, nuorisotalo, MLL:n perhekahvila, pioneerit, Pakilan Visa ja mukana olivat myös Pakila-seura ja monet Pakilan lastenpaikan toimijat. Olisiko tässä alkua 2000-luvun uudelle työväentalon ja asuinalueen yhteistyöllisyydelle?
90-vuotisjuhla kokosi päivällä erityisesti lapsia ja lapsiperheitä. Mutta siinä missä Kengurumeninki-duo keräsi saliin kymmeniä lapsia, kiinnosti SKP:n veteraani Kalle Kuittisen kertomus talon historiasta vanhempaa väkeä. Ilahduttavasti talolle tuli myös aiempina vuosikymmeninä siellä toimineita, joiden tarinat saadaan toivottavasti kootuksi talon historiikkiin.
Päivä päättyi perinteisiin työväen iltamiin, joissa oli niin talonhistoriaa sanoin ja kuvin, Wäinämö Ruottisen esittämiä runoja, nuori taikuri, Bruunin jengin hootenannya ja rockia kuin tanssiorkesteri Taustasäteily, jota olisi kannattanut tulla kuulemaan kauempaakin.
(Kuvassa tanssiyhtye Taustasäteily)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia