Epäluottamuksen vaalit
Epäluottamuksen vaali
Kuntavaalit olivat tappio hallituspuolueille ja niiden ajamalle kuntauudistukselle. Perussuomalaiset nousivat useimmissa kunnissa merkittäväksi tekijäksi. Pettymys harjoitettuun politiikkaan näkyi myös äänestysaktiivisuuden putoamisena erityisesti asuinalueilla, joilla asuu paljon pienituloisia.
SKP toi vaaleihin vaihtoehdon. SKP:n valtuustopaikkojen määrä säilyi ennallaan ja eräissä kunnissa kannatuksemme kasvoi. Tavoitteemme lisätä kannatusta ei kuitenkaan kasvanut yleisesti.
Valtuustopaikkoja SKP sai Nokialla kolme ja yhden Helsingissä, Heinolassa (uusi paikka), Jyväskylässä, Raaseporissa, Tampereella ja Uudessakaupungissa. Valtakunnallisesti SKP:n äänimäärä väheni hieman, vaikka nousikin vähän eduskuntavaaleista. Korkeimmat kannatusluvut olivat Nokialla (5,9%), Raaseporissa (3,2%) ja Kihniössä (3,2%). Kemissä ja muutamalla muulla paikkakunnalla jäi paikka harmittavan vähästä kiinni. SKP:n jäseniä oli lisäksi mukana parilla valitsijayhdistysten yhteislistalla, joista Valkeakosken lista sai kaksi paikka. Lisäksi muutamia SKP:n jäseniä valittiin sitoutumattomina VAS:n listoilta.
Helsingissä suurimman tappion kärsivät kolme suurinta puoluetta – kokoomus, vihreät ja SDP. Monet keskeisissä asemissa olleet vihreiden, demareiden, kokoomuksen, RKP:n ja perussuomalaisten valtuutetut putosivat. Valtuuston 85 jäsenestä 37 eli vajaat puolet vaihtui. Äänestysaktiivisuuden alueelliset erot olivat täälläkin isot: keskimääräistä hyvätuloisemmassa Paloheinässä 76,5 % ja pienituloisemman Jakomäen A-alueella 36,7 %.
Hallituspuolueet aikovat selvästi olla piittaamatta saamastaan epäluottamuslauseesta ja ajaa kuntauudistusta, jonka yksityiskohtia ne eivät uskaltaneet kertoa vaalien alla. Vaalitulos ei lupaa hyvää myöskään Helsingin seuraavalle valtuustokaudelle. Kokoomuksessa menestyivät monet kovan oikeistolinjan edustajat. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho puolestaan nousi koko maan ääniharavien kärkinimiin.
Valtuustossa on kuitenkin edelleen täpärä vasemmiston ja vihreiden enemmistö, jos sitä vain käytettäisiin. Konkreettisissa asioissa asetelmat riippuvat monista uusista nuoren polven valtuutetuista, joita nousi etenkin vihreiden ja VAS:n ryhmiin.
Äänestäjien pelko sai kaupunginhallituksen ryhmät lykkäämään ensi vuoden budjetista sopimisen yli vaalien. Helsingin kaupungin ja sen liikelaitosten ylijäämät antavat mahdollisuuden lopettaa palvelujen alibudjetoimisen. Neuvotteluja käydään kuitenkin promilleluokan muutoksista kaupunginjohtajan esitykseen, joka vähentää määrärahoja tänä vuonna toteutuvasta noin 60 miljoonalla. Kuntauudistuksen osalta lähes kaikkien ryhmien johtajat uhosivat Suur-Helsinkiä tänään, kun valtiovarainministeriön asettamat selvittelijät tapasivat kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien puheenjohtajat. HSL valmistelee joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksia ja Heka vuokrien korotuksia….
Teimme SKP:ssä ja yhdessä kumppaneittemme kanssa vähillä rahoilla ja pienellä joukolla näkyvän vaalikampanjan. Sen aikana syntyi lisää avauksia, kuten useita kunnallisaloitteita ja Atte Blomin tukilista Aki Kaurismäestä alkaen.
Omalta osaltani nöyrä kiitos 1 624 äänestäjälle. Jatketaan yhdessä ja yhteistyössä tekoja lähipalvelujen ja lähidemokratian puolesta.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia